UA / RU
Підтримати ZN.ua

Навіть якщо росіяни візьмуть Сєвєродонецьк, це буде кульмінація їх наступу – ISW

Американські військові аналітики вважають, що це не буде ні оперативною, ні стратегічною перевагою.

Президент Росії Владімір Путін завдає багато горя українцям і водночас вимагає жахливих жертв від своєї армії, намагаючись захопити Сєвєродонецьк. Проте, на думку аналітиків з Американського інституту вивчення війни (ISW), навіть якщо йому вдасться захопити це місто, то це не стане ні оперативною, ні тим більше стратегічною перевагою, а українці перейдуть у контрнаступ. 

“Зараз Путін кидає людей і боєприпаси в останній великий населений пункт у цій області, Сєвєродонецьк, що залишився, так, ніби його взяття виграє війну для Кремля. Він помиляється. Коли закінчиться Сєвєродонецька битва, незалежно від того, чия сторона утримує місто, наступ росіян на оперативному та стратегічному рівнях, ймовірно, досягне кульмінації, що дасть Україні шанс відновити контрнаступ на оперативному рівні, щоб відкинути російські сили”, – йдеться у звіті ISW за 28 травня.

Ситуацію, що склалась біля Сєверодонецька, американські аналітики називають “найсерйознішим викликом, з яким вони (ЗСУ – ред.) зіткнулися після ізоляції заводу “Азовсталь” у Маріуполі”. В інституті припускають, що ймовірне захоплення Сєвєродонецька може стати серйозною тактичною поразкою українського війська найближчими днями, “хоча такий результат аж ніяк не є певним, і російські напади цілком можуть знову зупинитися”.

Читайте також: У окупантів значні втрати, вони змушені були відступити в районі Сєвєродонецька, Тошківки та Осколонівки — голова Луганської ОВА

“Росіяни платять ціну за свій поточний тактичний успіх, який непропорційний будь-якій реальній оперативній або стратегічній вигоді, яку вони можуть отримати. Сам Сєвєродонецьк важливий на цьому етапі війни передусім тому, що це останній значний населений пункт Луганської області, який росіяни не контролюють. Її захоплення дозволить Москві заявити, що вона повністю убезпечила Луганську область, але не дасть Росії жодної іншої значної військової чи економічної вигоди”, – сказано також у звіті ISW. 

На наземний штурм Сєвєродонецька та його околиць росіяни кинули неймовірно багато сил, але, за оцінками експертів, досягли обмежених успіхів.

На харківському напрямку вони продовжують працювати над тим, аби не допустити українського контрнаступу з виходом до державного кордону.

ЗСУ розпочали контрнаступ біля кордону Херсонської та Миколаївської областей приблизно за 70 км на північний схід від Херсона.

В інституті також зазначають, що використання Росією танків Т-62, що зберігаються на південній осі, свідчить про серйозні проблеми із забезпеченням її армії, а діяльність українських партизанів продовжує завдати шкоди російським окупаційним військам у Херсонській та Запорізькій областях.

Нагадаємо, з початку повномасштабної війни проти України армія РФ втратила близько 30 тисяч солдатів, 1330 танків та 3258 бойових броньованих машин.