UA / RU
Підтримати ZN.ua

Навчання в автошколі: що може змінитися для українців

Зміни стосуватимуться процедури складання теоретичних і практичних іспитів.

Для українців, які навчаються в автошколі та хочуть отримати водійське посвідчення, зміняться деякі правила складання іспитів. Зокрема, буде проводитися комплексна аудіо та відеофіксація процедури складання теоретичного та практичного іспитів. Про це заявив начальник Головного сервісного центру МВС Микола Рудика під час наради з представниками автошкіл в Житомирській області.

Як зміниться процедура складання іспитів в автошколі

Протягом усього часу складання теоретичного іспиту відбуватиметься відео-, аудіозапис не лише особи та рухів її рук, а й екзаменатора та його дій, а також відеозапис усієї площі екзаменаційного класу та екрана монітора робочого місця, на якому особа складає теоретичний іспит.

Читайте також: Міжнародне посвідчення водія: які документи потрібні для його отримання

Під час складання іспиту з водіння також буде технічно документуватися вся процедура:

Такі зміни вводяться для забезпечення максимальної чесності та прозорості процедури складання іспитів.

За словами Рудика, для такої комплексної фіксації буде використовуватися надсучасний технічний комплекс, який вже тестується.

«До кінця року плануємо обладнати такою технікою майже 150 автомобілів. Ми розраховуємо виключно на знання, які автошколи дають кожному з кандидатів, що хочуть отримати право на керування транспортним засобом», – роз’яснив він.

Також планується збільшення терміну, під час його особа може отримати відеофайл з процедури складання іспиту для оскарження результатів.

Читайте також: Електронний кабінет водія: як його створити

Чи зміниться кількість спроб для складання іспитів

Крім цього планують скасувати кількість спроб для складання практичних іспитів. Станом на сьогодні, якщо особа тричі не склала практичний іспит – вона проходить повторну перепідготовку з практичного керування транспортним засобом і знову має три спроби.

Якщо ж відповідну норму закону буде прийнято, учень, який не склав теоретичний іспит з першого разу, зможе складати його повторно через 10 календарних днів. Така ж ситуація буде й з практичним іспитом.

Раніше ми писали, що в Україні запустили перші автошколи, де зможуть навчатися люди з інвалідністю.