UA / RU
Підтримати ZN.ua

Навчання після 30: чи залишиться відстрочка від мобілізації для таких студентів

Роз'яснення дав Веніславський.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, які введені через військову агресію РФ. Призову під час мобілізації підлягають чоловіки від 18 до 60 років. Але деякі особи можуть отримати відстрочку. У вересні Верховній Раді був зареєстрований законопроєкт, яким передбачалося скасування відстрочки від призову під час мобілізації для деяких студентів, що здобувають другу вищу освіту після 30 років.

Представник президента в парламенті та член комітету з нацбезпеки та оборони Федір Веніславський розповів ВВС, чи мають право на відстрочку здобувачі другої вищої освіти.

Читайте також: Виїзд за кордон: хто з чоловіків може виїхати з країни та що для цього потрібно

Як один з авторів законопроєкту, Веніславський вказував, що сотні тисяч чоловіків можуть використовувати таку лазівку законодавства з походом у студенти, щоб ухилитись від мобілізації.

«Звичайно, є значна кількість чоловіків у віці сорок-п'ятдесят років, які раптом виявили бажання здобувати вищу освіту - другу, третю чи четверту, причому на денній формі. Це очевидна для мене, як для юриста, форма уникнути призову за мобілізацією», – сказав він.

Також Веніславський пояснив, чому цей законопроєкт швидко не ухвалять.

«На сьогодні говорити про якусь модель скасування відстрочки, яка має загальну підтримку, – ми ще не можемо. Йдуть дискусії. Те, що це питання треба вирішувати, я думаю, в цьому сумніву немає. Коли це буде, як це буде – подивимося», – додав він.

За словами Веніславського, тривають дискусії, хто має мати право на відстрочку, а хто – ні.

«Якщо це лікарі чи там в аспірантуру, докторантуру поступила й так далі – то це зрозуміло», – сказав він.

Представник президента у парламенті додав, що  коли людина несподівано йде вчитись у зовсім іншу сферу під час війни, то це недопустимий варіант поведінки.

Раніше ми писали, які документи до ТЦК мають подавати студенти денної та дуальної форми навчання.