UA / RU
Підтримати ZN.ua

Навчання під час війни: що робити у разі відсутності документів про навчання у школі чи університеті

У такій ситуації допоможе Єдина державна електронна база з питань освіти.

Українські студенти, які покинули свої домівки та навчальні заклади через повномасштабне вторгнення РФ, мають можливість продовжити навчання у закладах освіти в тилу чи за кордоном. Але що робити, якщо ви не маєте документів про те, що навчалися у школі чи університеті? Відповідь на це питання Оксана Онищенко дала у статті для ZN.UA «Документи про освіту під час війни. Три речі, які потрібно знати».

«В Україні понад десять років функціонує Єдина державна електронна база з питань освіти (далі – ЄДЕБО), серед основних функцій якої є, зокрема, облік документів у сфері загальної середньої освіти, студентських (учнівських) квитків державного зразка, забезпечення перевірки достовірності документів про освіту тощо. Відповідно до вимог Положення про Єдину державну електронну базу з питань освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 08 червня 2018 року № 620, фізична особа повинна мати повний доступ до всієї інформації про себе, що міститься в ЄДЕБО», – пише Онищенко.

За словами авторки, з метою виконання вказаної вимоги, на офіційному сайті ЄДЕБО реалізовано сервіс «Інформація про фізичну особу, що міститься в ЄДЕБО», за допомогою якого можливо отримати інформацію щодо: 

Водночас інформація щодо здобуття освіти за кошти державного бюджету у вищих військових навчальних закладах (закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти) в ЄДЕБО не міститься. 

«Для отримання інформації особа формує на сайті ЄДЕБО запит щодо інформації про себе. Підтвердження особи здійснюється накладанням власного КЕП. За цим електронним запитом формується та надається запитувачу Виписка з інформацією щодо фізичної особи. Виписка формується на сайті у форматі PDF», – підсумувала Онищенко.

Читайте також: Навчання під час війни: де б діти не навчалися, їхні оцінки будуть зараховані

Нагадаємо, через повномасштабне вторгнення Росії загинуло 136 українських дітей, ще майже 200 отримали поранення. При цьому окупанти через щоденні бомбардування та обстріли пошкоджено 570 закладів освіти, 73 з яких зруйновано повністю.