UA / RU
Підтримати ZN.ua

Навчальний рік у Польщі: що зміниться для українських школярів

Їх чекає низка змін.

Війна, яку розпочала Росія, змусила багатьох українців виїхати за кордон. Багато українських родин з дітьми знайшли тимчасовий прихисток у Польщі. Telegram-канал «Спільно Wspоlnie» розповів, які зміни чекають українських школярів у Польщі у новому навчальному році.

Читайте також: Новий навчальний рік: коли він завершиться у школах

Шкільний обов’язок

З 1 вересня 2024 на українських дітей поширюється обов’язок відвідування польської школи. У такий спосіб польський уряд хоче бути впевненим у тому, що діти, які вимушено знаходяться в Польщі, здобувають освіту.  

Виплати 800+ та «Добрий старт»

Батьки, які не записали дітей до польської школи на 2024/2025 навчальний рік, зможуть отримувати ці виплати до травня 2025 року. Однак, з початком 2025/2026 навчального року виплати припиняться, якщо дитина не буде навчатися в польській школі.

 Батьки, які хочуть залишити дитину в українській онлайн-системі освіти, повинні офіційно засвідчити це у територіальній громаді та подати спеціальну заяву. У такому разі вони не зможуть отримувати деякі виплати, пов'язані з дитиною-школярем.

Курси польської мови

Для українських школярів, які протягом попередніх двох років навчалися на безкоштовних курсах польської мови, термін навчання буде продовжено з 24 до 36 місяців.

Іспит для восьмикласників

 У 2024/2025 навчальному році українські школярі у Польщі мають складати іспит восьмикласника з математики та іноземної мови. Іспит з польської мови можна складати за бажанням.

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда підписав  7 червня зміни до спецзакону щодо продовження дії тимчасового захисту для українців, які перебувають в Польщі з 2022 року. Тимчасовий захист для українців Польща продовжила до 30 вересня 2025 року.