UA / RU
Підтримати ZN.ua

Навчальний рік 2024–2025: коли він розпочнеться в Україні

У вересні школярі повертаються за парти.

Війна, яку розпочала Росія, суттєво вплинула на освітній процес в Україні. Через проблеми з електропостачанням та можливі проблеми з опаленням взимку, неодноразово звучали пропозиції почати навчальний рік 2024-2025 для школярів раніше.

Читайте також: Усюди, де дозволяє безпекова ситуація, діти повинні піти до школи офлайн — Зеленський

У Telegram-каналі Міністерства освіти та науки України повідомили, коли він розпочнеться цього року.  

Цьогоріч перший дзвоник в школах прозвучить 2 вересня, а завершиться навчальний рік – 30 червня 2025.

Як йдеться в повідомленні, у шкіл більше свободи у плануванні. Вони можуть самі коригувати структуру навчального року. Головне — враховувати безпекову та енергетичну ситуацію, вплив війни на учнів і можливі освітні втрати.

Педагогічна рада визначає:

ОВА та засновники закладів повинні створити умови для безпечного старту навчання залежно від безпекової ситуації в регіоні. А школи подбати про баланс між навчанням та відпочинком — на канікули відведено щонайменше 30 днів упродовж навчального року.

Щороку на початку серпня відбувається загальне усвідомлення, що літо добігає кінця й терміново треба зібрати дитину до школи. І якщо батьки одинадцятикласників узагалі не переймаються цією темою, то в батьків першокласників, іще й першої дитини, вистачає «головного болю». Cпівголова ГО «Батьки SOS» Альона Парфьонова у статті «Форма, укриття й торбинка безпеки: як батькам зібрати дитину до школи та переконатися, що там безпечно» для ZN.UA, дала корисні поради, які мають полегшити вибір батькам і допомогти розібратися, що все ж таки потрібно для навчання дитини.