UA / RU
Підтримати ZN.ua

Науковці звернулися до президента зі скаргою на рівень підготовки "Всеукраїнської школи онлайн"

За словами авторів листа, організація масового дистанційного навчання має спиратися на ретельний відбір учителів, якісну підготовку уроків та обов'язковий перегляд кінцевого продукту фахівцями.

Науковці-фізики, представники наукових установ НАН України, деякі університети та українські школи звернулись до президента України Володимира Зеленського з листом-скаргою на неналежний рівень підготовки телеуроків проекту "Всеукраїнська школа онлайн", повідомляє Освіта.ua.

Зазначається, що "вихід вчителів з класу" демонструє низький рівень їх професійної підготовки, а онлайна-уроки з фізики для 11 класу наочно демонструють недостатній рівень викладання усталених понять.

"ЗМІ вже повідомляли про неприпустимі фактичні помилки, допущені на дистанційних уроках з різних предметів. Ми ж у відповідності до нашого роду занять маємо на увазі уроки з фізики для 11 класу, які наочно довели, що використання сучасного обладнання і ІТ можливостей не спроможне компенсувати недостатній рівень викладання навіть усталених понять. Водночас, виявилося, що телеуроки були позбавлені редагування та контролю з боку МОН, що очевидно нехай і при побіжному ознайомленні з відеоматеріалом", - йдеться у листі.

За словами авторів листа, організація масового дистанційного навчання має спиратися на ретельний відбір учителів, якісну підготовку уроків та обов'язковий перегляд кінцевого продукту фахівцями.

"Коли вчителі зі своїм наявним рівнем кваліфікації "вийшли з класу" в простір ТБ, перед нами постала досі прихована проблема реального падіння загальної професійної підготовки самих вчителів, особливо природничих дисциплін", - йдеться у зверненні.

Автори листа звертаються до президента з проханням навести лад в освітній сфері, шляхом створення комісії, яка могла б оперативно редагувати "учбові онлайн-програми".

"Зі свого боку, запевняємо Вас у нашій повній готовності долучитися до відповідної роботи в частині відбору викладачів для телеуроків, їхнього (уроків) експертного супроводу, обговорення змісту і форм навчання, оперативного редагування учбових онлайн-програм тощо. Зокрема, на нашу думку, було б доцільним дати доручення МОН України створити із залученням Відділень НАН України комісії, які б контролювали матеріали, призначені для цієї мети", - йдеться у листі.

Нагадаємо, через карантинні заходи, введені у зв'язку з пандемією коронавірусу, учнів було переведено на дистанційне навчання. 6 квітня стартував проект "Всеукраїнська школа онлайн", в рамках якого в ефірах українських телеканалів викладаються 11 шкільних дисциплін.

Про те, яким викликом може стати дистанційне навчання в Україні, читайте в статті Оксани Онищенко "Онлайн пшеницю жала" для ZN.UA.