UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацрада подала новий позов щодо відміни ліцензії телеканалу "Наш"

Приводом стало інтерв'ю з Оленою Бондаренко.

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення прийняла рішення вчетверте подати позов про анулювання ліцензії ТОВ "Наш 365" (канал "Наш").

Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні у четвер, 4 листопада.

Новий позов стосуватиметься липневої передачі за участю Олени Бондаренко, яка "використовувала у своїй промові українофобну лексику" та використала "технології розпалювання ворожнечі".

Інтерв'ю з Бондаренком сім разів показали у повторі без будь-якої редакційної модерації.

"Формат інтерв'ю не позбавляє працівників телерадіоорганізацій обов'язку дотримуватися норм законодавства про припинення правопорушення в ефірі. Крім того, статутами ліцензіатів передбачена вимога до працівників телерадіокомпаній щодо об'єктивності, точності, неупередженості та збалансованості подачі інформації. Водночас ведучі Артем Нікі під час повторної трансляції передачі в записі працівники телерадіоорганізацій також не вжили заходів, щоб припинити правопорушення", - йдеться у рішенні Нацради.

Читайте також: Телеканали перевірять на фейкові новини про вакцинацію від коронавірусу

Зважаючи на те, що це не перше подібне порушення з боку ТОВ "Наш 365", Національна рада вирішила вкотре звернутися до суду з позовом про анулювання ліцензії телеканалу.

На ТОВ "Наша Прага" (телеканал "Максі-ТВ"), що ретранслює програми "Нашого", наклали штраф у розмірі 25% від суми ліцензійного збору, що становить 119 544,75 грн.

Попередні позови про відміну ліцензії телеканалу "Наш" стосувалися передач з Петром Симоненком, Андрієм Пальчевським та Євгеном Мураєвим.

Раніше Нацрада перевірила радіостанцій щодо дотримання квот з української мови. Згідно з моніторингом у вересні, радіостанції "Шансон" та "П'ятниця" виконують квоту за часткою українських пісень в ефірі на 38-39%.

У вересні знизилася частка україномовних пісень та програм. Зокрема, на 16% впала їхня частка на радіо "Промінь" та "Українське радіо".