UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацрада оштрафувала канал Мураєва і просить суд анулювати ліцензію

Вводити санкції проти каналу, що ретранслює російську пропаганду в Україні, поки що не будуть.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала телеканал «НАШ» і ухвалив чотири звернення до суду про анулювання ліцензії на супутникове мовлення каналу.

Підставою для таких рішень стали висловлювання колишнього власника телеканалу, лідера однойменної партії Євгена Мураєва, в яких виявили ознаки розпалювання національної, расової і релігійної ворожнечі та ненависті.

В етері програми «Важливе», яка транслювалася на каналах «НАШ» (ТОВ «Наш 365») і «Максі-ТВ» (ТОВ «Наша Прага») 1 і 2 вересня 2021 року, Євген Мураєв і політолог Сергій Таран дискутували щодо візиту президента Володимира Зеленського до США.

«Мураєв висловлював свої переконання про негативні наслідки приєднання України до Європейського Союзу і НАТО. (…) У своїх висловлюваннях вдався до расистських висловлювань та очорнення релігійних переконань», - йдеться у звіті.

Проросійський політик негативно висловлювався про мігрантів з країн Африки, які оселилися і працюють у Франції. Зокрема, звинувачував мусульман у начебто «приналежності до світового тероризму».

Заяви Мураєва містять ознаки стигматизації мусульман (встановлюється прямий зв’язок між належністю до певної релігії і терористичними діями) та «ісламофобії». Тобто, суперечать ч.1 статті 5 закону «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні».

«Аналіз висловлювань Євгена Мураєва дає підстави для висновку, що в них  наявні прояви дискримінації та розпалювання ворожнечі. Тут є створення негативного образу окремої раси, релігії, приписування ворожих дій і небезпечних намірів цій групі населення Франції», - наголошують фахівці.

Ведучий Макс Назаров не робив спроби збалансувати однобічність такої позиції, наступного дня програма транслювалася у запису на каналах «НАШ» і «Максі ТВ» без жодної редакційної правки. На думку перевіряючих, це свідчить про нехтування стандартами журналістики і підтверджує небажання каналів усувати раніше виявлені порушення.

За підсумками перевірки канал «НАШ» має сплатити штраф у розмірі 124 670, 25 грн. Щодо телеканалу «Максі-ТВ», то він досі не сплатив 119 544,75 грн штрафу і не усунув порушення, виявлені під час попередніх перевірок. Тож Нацрада звернеться до суду з позовом про анулювання його ліцензії. 

Крім того, обидва канали отримали штраф за порушення законодавства щодо ведення передач українською мовою. Загальна сума штрафу становитиме близько 250 тисяч грн.

Регулятор також ухвалив чотири рішення зі зверненням до суду про анулювання ліцензії на супутникове мовлення ТОВ «Наш 365». Позов до суду щодо анулювання ліцензії ТОВ «Наша Прага» Національна рада подала ще 2019 року.

Обидві компанії упродовж місяця повинні увідповіднити своє мовлення вимогам закону.

Читайте також: Санкції проти каналу Мураєва: СБУ готує документи – ЗМІ

Телеканал працює на поширення в Україні пропаганди Кремля, залишаючись  її останнім «великим рупором». Після блокування пов’язаних із Віктором Медведчуком каналів «112 Україна», ZIK та Newsone, авдиторія «НАШого» зросла більш ніж у чотири рази.

Канал неодноразово штрафували, Нацрада з питань телебачення та радіомовлення намагалася анулювати його ліцензію. 6 січня активіст Сергій Стерненко зареєстрував петицію з вимогою припинити мовлення телеканалу «НАШ», менш як за два тижні вона зібрала 25 тисяч підписів.

Президент Володимир Зеленський поки що не відповів на петицію. А Рада нацбезпеки і оборони досі не розглянула впровадження санкцій проти каналу.

Телеканал «НАШ» розпочав роботу у 2018 році на базі каналу «Максі-ТВ», з 4 грудня 2019 року мовить під логотипом «НАШ», його засновником та власником став Євген Мураєв. У червні 2021 року Мураєв дистанціювався від медіабізнесу і передав канал його керівництву, однак продовжує впливати на його редакційну політику.