UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацполіція затримала двох впливових "злодіїв в законі"

Затримані особи належать до "верхівки" злочинного світу України.

Поліція України повідомила про затримання двох "найвпливовіших" "злодіїв в законі" в Україні на прізвисько "Умка" і "Лаша Сван". Буквально тиждень тому президент Зеленський після засідання РНБО заявив про введення санкцій проти кримінальних авторитетів і "злодіїв в законі", тому не виключено, що дане гучне затримання є своєрідним "подарунком" Зеленському, щоб гаранту було про що повідомити на щорічній пресконференції, запланованій на 12.00 20 травня.

Злочинці контролювали криміналітет, а їх діяльність несла загрозу безпеці громадян, повідомляє пресслужба Національної поліції.

Згідно із заявою, правоохоронці встановили всі сфери діяльності, а також зв'язки "злодіїв в законі".

"Ці особи з "верхівки" злочинного світу утворювали злочинні угруповання і контролювали через своїх представників криміналітет в державі, підбурювали до вчинення нових злочинів і приводили до появи додаткових загроз для безпеки громадян", - йдеться в повідомленні поліції.

Правоохоронці понад рік документували докази скоєння злочинів зазначеними особами.

Читайте також: З України видворили "злодія в законі" на прізвисько "Зюзя"

"Відомо, що "Умка", коронований у 2014 році, і "Лаша Сван", "злодій в законі" з 1995-го, отримали свої високі "звання" від топ-представників російського кримінального світу. Вони вважалися одними з найвпливовіших "злодіїв в законі" в Україні й контролювали криміналітет відразу в декількох областях - Дніпропетровській, Одеській, Миколаївській, Запорізькій та частини Західного регіону", - додали в поліції.

Затримання відбувалося 19 травня. "Умку" поліцейські перехопили в аеропорту Дніпра при спробі покинути країну, а "Лаша Сван" був затриманий в готелі.

Слідчі готують зазначеним особам повідомлення про підозру по ст. 255-1 Кримінального кодексу України. Зараз проводяться обшуки.

Минулого тижня РНБО ухвалила санкції проти кримінальних авторитетів і "злодіїв в законі". Про це заявив президент України Володимир Зеленський.

Обмеження стосуватимуться 557 осіб. Більшість з них сьогодні знаходиться не в Україні.

Які обмеження будуть застосовуватися?

Крім цього, на засіданні підняли питання державних земель і будинків в Конча-Заспі і Пущі-Водиці.

Раніше в Харкові затримали підозрюваних у вимаганні 700 тисяч доларів у місцевого бізнесмена. П'ятьох членів організованої злочинної групи правоохоронці взяли на гарячому під час передачі ним другої частини "відкупних".