UA / RU
Підтримати ZN.ua

Наступного тижня МАГАТЕ відвідає Рівненську та Хмельницьку АЕС

Очільник МАГАТЕ розповів про результати моніторингу Південноукраїнської АЕС.

Очільник Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі заявив, що МАГАТЕ цього тижня провело місію з ядерної безпеки на Південноукраїнській АЕС, активізуючи при цьому власні зусилля щодо запобігання ядерній аварії під час війни в Україні, передає «Інтерфакс-Україна». Він також повідомив, коли відбудуться місії на ще дві українські АЕС.

«Оцінки групи МАГАТЕ допоможуть інформувати наступні місії ПАЕС, щоб забезпечити постійну допомогу та підтримку з боку агентства. Перші місії МАГАТЕ на Рівненську та Хмельницьку станції відбудуться наступного тижня», – зазначив Гроссі у заяві в ніч на суботу.

Очільник МАГАТЕ додав, що група експертів агентства вперше перебувала на об’єкті кілька днів поспіль після очолюваного ним візитом у березні. Гроссі пояснив, що кілька днів перебування на АЕС обумовлені потребою краще зрозуміти безпекову ситуацію, зокрема ядерну, а також потреби станції.

За словами гендиректора агентства, експерти МАГАТЕ зазначили, що персонал Південноукраїнської АЕС продовжує експлуатувати станцію з високим професіоналізмом та відповідно до експлуатаційних процедур і вимог безпеки, попри дуже складні умови, що виникли внаслідок війни та численних повітряних тривог.

Під час інспекції експерти агентства також більше дізналися про відключення зовнішнього електроживлення 23 листопада та подальше відключення двох активних блоків у результаті російських атак на енергетичну інфраструктуру України. 

«Дизель-генератори на майданчику могли забезпечувати електроенергією системи ядерної безпеки та захисту, але на станції виникали деякі проблеми, а також здійснювався вплив на зв'язок на майданчику та за його межами», – зазначив Гроссі.

За його словами, група також оцінила логістику та управління запасними частинами, а також переглянула список допоміжного обладнання, раніше запрошеного через український регулюючий орган. Це дозволило краще зрозуміти потреби майданчика та того, як МАГАТЕ може надати додаткову допомогу щодо ядерної безпеки та захисту.

Читайте також: Експерти МАГАТЕ шукатимуть сліди «брудної бомби» в Україні вже на цьому тижні — Гроссі

Нагадаємо, Рафаель Гроссі повідомив, що учасники переговорів щодо створення зони безпеки навколо Запорізької АЕС близькі до угоди. У планах Гроссі – найближчим часом зустрітися із президентами України Володимиром Зеленським та Росії Владіміром Путіним, щоб дати новий імпульс цим переговорам.

Раніше Meduza повідомила, що у Кремлі розглядають варіант виведення російських військ із ЗАЕС в обмін на гарантії безперебійного транзиту нафти та газу територією України. Зокрема, РФ зацікавлена у прокачуванні нафти трубопроводом «Дружба», який після введення ембарго на морську нафту стане основним шляхом постачання російської нафти до Європи.

Після виходу росіян ядерний об’єкт можуть повернути під контроль України або передати на контроль МАГАТЕ. Речник російського президента Дмітрій Пєскова і так званий радник генерального директора «Росатома», у минулому приматолог із Сухумі Ренат Карчаа заперечили можливість такої угоди.