UA / RU
Підтримати ZN.ua

Наступ росіян на Вугледар — фейк? У ISW пояснили мету нових вкидів роспропаганди

Насправді ж війська РФ сильно деградували в цьому районі ще в листопаді. Експерти сумніваються в тому, чи зможуть вони відновити там наступ. 

Учора, 24 січня, російські військові заявили, що нібито почали наступ на місто Вугледар, яке знаходиться за 28 кілометрів від Донецька. За даними роспропаганди, окупанти 155-ї бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту вже прорвали оборону захисників та навіть "просунулися" північніше Павлівки та західніше Миколаївського.

Чи правда це? Аналітики Інституту вивчення війни США пояснили, що такі вкиди - лише намагання запустити в інфопростір позитивний наратив, позаяк успіхів на бахмутському напрямку у них немає. 

При цьому росіяни намагалися підкріпити свої слова заявами командира рашистського батальйону "Схід" Алєксандра Ходаковського, який згодом відредагував свій допис у соцмережах, видаливши з нього згадки про конкретний батальйон. 

"ISW не зафіксувала будь-яких відеозаписів, що вказують на те, що російські війська почали локальний наступ в районі Вугледар станом на 25 січня. Російські джерела, ймовірно, мають намір повторити аналогічні триваючі дії в Запорізькій області, де російські джерела поширили твердження про локалізовані російські наступи без будь-яких підтверджень, щоб відвернути увагу від того факту, що російські сили не домоглися будь-яких значних успіхів в оперативному відношенні навколо Бахмута", - відзначили в ISW.

Ба більше, експерти зазначають, що наразі немає реальних ознак активізації росіян в західній частині Донецької області. Річ у тім, що окупанти втратили багато живої сили там ще в листопаді. 

"155-а бригада морської піхоти раніше сильно деградувала в ході наступальних операцій в районі Вугледара в листопаді 2022 р.і навряд чи зможе відновити новий наступ на цій ділянці фронту. Незалежно від того, чи ведуть російські війська локальні наступальні операції в районі Вугледара, або російські джерела перебільшують активність Росії на цій ділянці фронту, зусилля Росії, ймовірно, зосереджені на підтримці цієї інформаційної операції і не віщують відновлення наступу Росії на заході Донецької області", - вважають аналітики.

Читайте також: 85% українців проти відмови від Криму або Донбасу заради завершення війни – опитування

Нагадаємо, генерал-лейтенант США у відставці Бен Ходжес сумнівається, що росіяни зможуть прорвати оборону ЗСУ на Донбасі, адже захисники там демонструють професійну роботу. Ба більше, українські воїни нарощують сили для весняного наступу.