UA / RU
Підтримати ZN.ua

Настоятелька храму УПЦ МП вигадала незаконну схему із землею і отримала підозру від СБУ

У спецслужбі розповіли деталі оборудки.

Служба безпеки України викрила на земельних оборудках настоятельку храму Української православної церкви Московського Патріархату на Черкащині. Монастир входить до Уманської єпархії УПЦ МП, повідомили в СБУ.

«Упродовж 10 років вона незаконно здавала в оренду понад 40 га сільгоспугідь, які держава надала послушницям для ведення власного господарства. «Орендатором» земель монастиря був власник місцевого агропідприємства», – зазначили у спецслужбі.

За даними спецслужби, щороку «орендатор» платив настоятельці десятки тисяч гривень готівкою за те, що нелегально користувався угіддям релігійної громади. Слідство встановило, що сторони для цього не уклали жодних договорів. А «розрахунки» вони здійснювали на усних домовленостях. Таким чином аграрій міг сплачувати за землю суму нижчу ринкової, а також уникати податків.

Читайте також: Називав ПЦУ "церквою антихриста": митрополиту УПЦ МП повідомили про підозру

«Наразі за матеріалами СБУ, подано позовну заяву до Господарського суду Черкаської області з вимогою розірвати договір оренди з релігійною установою та повернути землі у державну власність», – зазначили в СБУ.

Справу відкрили за ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Наразі тривають слідчі дії. 

Раніше повідомлялося, що Служба безпеки України повідомила про підозру настоятелю чоловічого монастиря Святого Савви Освященного у тимчасово окупованому Мелітополі. Під час окупації архімандрит одним з перших відкрито підтримав загарбників і закликав місцевих робити те саме.