UA / RU
Підтримати ZN.ua

Наслідки війни: як отримати свідоцтво про смерть особи на окупованій території

Через агресію Росії громадяни України опинилися в окупації.

Через військову агресію РФ, деякі території України знаходяться в тимчасовій  окупації. Українці, які залишились там, зіткнулися з труднощами в отриманні важливих документів. На жаль, одною із найпоширеніших проблем, з якими стикаються люди, є отримання свідоцтва про смерть.

Читайте також: Важливий документ: як отримати витяг про відсутність судимості онлайн

Експерти «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, як встановити факт смерті особи на тимчасово окупованій території.

Відповідно до статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі:

Разом із тим, документи про смерть, видані окупаційною владою не є легітимними та не визнаються Україною.

Для підтвердження факту смерті осіб, які померли на тимчасово окупованій території, необхідно подати до будь-якого суду на підконтрольній території України заяву про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України.

Заява про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана:

У заяві повинно бути зазначено:

До заяви також додаються:

Звертаємо увагу, що у такій категорії справ заявники звільняються від сплати судового збору.

Справи про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України розглядаються невідкладно, а рішення підлягають негайному виконанню.

Рішення суду про встановлення факту смерті не замінює свідоцтва про смерть, яке видає ДРАЦС, а є лише підставою для його одержання.

Варто зауважити, що на сьогоднішній день існує законопроект про запровадження позасудової (адміністративної) процедури державної реєстрації актів цивільного стану, що відбулися на тимчасово окупованих територіях. Тобто, у разі його прийняття, народження, шлюб, розлучення чи смерть на ТОТ можна буде зареєструвати без звернення до суду.

Бувають випадки, коли вагітна жінка народжує дитину, перебуваючи в окупації. Нагадаємо, як його оформити, якщо дитина народилась на ТОТ.