UA / RU
Підтримати ZN.ua

Наші захисниці: ким служать жінки у ЗСУ

Багато хто вступив до лав Збройних сил ще до війни.

Верховна Рада України схвалила законопроект про добровільний військовий облік жінок усіх професій, крім тих, що мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльностю.

Читайте також: Воєнний стан: експерт розповів, чи можлива нова хвиля мобілізації

Начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач запевнив, що про мобілізацію жінок поки не йдеться, пише «НВ».

«Жінок можуть мобілізувати, але поки що в цьому немає гострої необхідності. Вони можуть бути мобілізовані лише за власним бажанням. Такі, звісно, є. У нас проходить службу багато військовослужбовців-жінок. У відсотковому співвідношенні до війни їх було набагато більше, десь до 10%, можливо, навіть більше», ― розповів він.

Це пов'язане з тим, що протягом останніх дев'яти місяців збільшилася кількість особового складу військ через мобілізацію. Тому переважно жінки наразі служать на керівних посадах, оскільки прийшли на службу до 2022 року.

«У зв'язку з дуже непростими умовами проходження служби жінки менше йдуть у збройні сили, і якщо вони повністю відповідають усім умовам, звернулися як добровольці, їх без обмежень можуть призвати на будь-яку посаду. У нас є військовослужбовці-жінки-командири бойових машин та командири взводів, артилерійських батарей тощо», — пояснив Роман Горбач.

Як зазначено у законі та додатках до нього, для жінок існує список професій, що відповідають бойовим спеціальностям, але вони можуть мобілізуватися лише за власним бажанням.

Проте на військовий облік мають стати жінки-медпрацівники, професії яких вказано у додатку. Це не означає мобілізацію — згідно із законодавством, вона у жінок добровільна, і існують правила бронювання на роботі.

Нагадаємо, зараз у Збройних Силах України служать понад 40 тис. жінок. Вісім тисяч жінок обіймають офіцерські посади і понад п'ять тисяч жінок перебувають у районах, де ведуться активні бойові дії.