UA / RU
Підтримати ZN.ua

Напруженість на кордоні РФ і України не знижується – Держдеп США

Росія лише вдає деескалацію

Росія робить виключно гучні заяви, що вона відводить війська від українських кордонів. Проте, по факту, вона лише зробила передислокацію окремих підрозділів. І це не сприяло зменшенню напруги в регіоні. Про це заявив речник Державного департаменту США Нед Прайс, повідомляє Укрінформ.

 «Попри те, що ми бачили повідомлення про відведення російських військ, ми можемо підтвердити, що лише частина сил РФ була передислокована. Напруженість залишається високою, оскільки Росія зберігає велику кількість сил уздовж кордону», - зауважив речник зовнішньополітичного відомства США.

Він наголосив, що кількість російських військ у регіоні станом на зараз залишається найбільшою з часів вторгнення РФ в Україну в 2014 році.

 «І тому це продовжує викликати занепокоєння», - підкреслив Райс.

Представник Держдепу також зауважив, що американська сторона активно порушує цю тему в переговорах із союзниками й партнерами. Це питання обговорювалося на зустрічах в НАТО та на рівні міністрів G7, а також під час візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена до Києва, уточнив Прайс.

У цьому зв’язку він вкотре підкреслив, що Сполучені Штати стоять поруч із Києвом на тлі російської агресії і продовжуватимуть це робити надалі.

Раніше повідомлялося, що Росія розгорнула біля українських кордонів 100-тисячну армію, військові та техніка розміщені в шести різних напрямках.

Нагадаємо, що у понеділок, 26 квітня, пресслужба Міноборони РФ повідомила, що понад 50 літаків і вертольотів об'єднання ВПС та ППО ПВО і морської авіації ЧФ РФ повернулись на аеродроми постійного базування.

Російські військові розпочали в окупованому українському Криму позапланові військові навчання 22 квітня.

У цей же день Росія оголосила про завершення «раптової перевірки боєготовності», під приводом якої стягнула війська до кордонів України.

Напередодні американська газета The Wall Street Journal опублікувала нові супутникові знімки російської військової техніки в окупованому Криму та Воронезькій області біля кордонів з Україною. На них видно, що РФ стягнула до українських кордонів більше бойової авіації, ніж вважалося досі.

Докладніше про те, що відбулося біля кордонів і навколо України останніми днями та як це варто розуміти, читайте у статтях Сергія НемиричаВоєнна тривога квітня 2021 року: кілька простих висновків” та Олексія ЇжакаТайговий casus belli” у ZN.UA.