UA / RU
Підтримати ZN.ua

Направлення на ВЛК: як військовому подати рапорт

Відповідь дали експерти.

Через війну, яку розпочала РФ, в Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. В цей період призову підлягають військовозобов'язані чоловіки у віці від 18 до 60 років. Фахівці адвокатського об'єднання «Бачинський та партнери» розповіли, як подати рапорт військовослужбовцю, щоб отримати направлення на військово-лікарську комісію (ВЛК).

Як військовому отримати направлення на ВЛК

Юристи пояснили, що якщо у військового виникла необхідність отримати направлення на ВЛК, він має звернутися до командира або медичної служби для отримання точної інформації щодо процедур та вимог, пов’язаних із поданням рапорту.

Читайте також: ВЛК у Києві працюватимуть цілодобово — КМВА

Експерти зауважили, що відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ, затвердженого наказом Міноборони від 14.08.2008 №402, направлення на медичний огляд  військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби) проводиться:

Як підготувати рапорт для того, щоб потрапити на ВЛК

Військовослужбовцю потрібно подати рапорт своєму командиру. Командир також може самостійно ухвалити відповідне рішення і відправити військовослужбовця на ВЛК.

Читайте також: Відповідальність за відмову від проходження ВЛК: що чекає військовозобов’язаних

«Рапорт – офіційний документ, у якому військовослужбовець доповідає командиру свої причини та необхідність проходження медичної експертизи, також до рапорту можна додавати документи, при необхідності. В рапорті зазначаються медичні проблеми, які впливають на здатність військового до несення військової служби», – пояснили юристи.

Експерти додали, що для отримання направлення на ВЛК військовому слід написати на ім’я командира військової частини два рапорти: один – про видачу довідки про обставини травми (поранення, контузії) у разі наявності таких, другий – про направлення на військово-лікарську комісію

Після подання рапорту військовослужбовця направляють на проходження ВЛК та медогляду.

Юристи зазначили, що перед прибуттям до військово-лікарської комісії військовим може бути зібрано його попередні звернення до медустанов.

«Уточніть, чи необхідно вам взяти з собою додаткові медичні документи чи результати обстежень», – резюмували експерти.

Раніше ми писали, що Кабмін змінив правила проходження військово-лікарської комісії.