UA / RU
Підтримати ZN.ua

Напрацьовано пакет ініціатив щодо корекції підходів до формування прожиткового мінімуму – Шмигаль

Водночас очільниця Мінсцополітики зазначила, що надбавки, підвищення, штрафи, стягнення потрібно прив'язувати до інших розрахункових величин, а не до прожиткового мінімуму.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, підготовано пакет законодавчих ініціатив щодо корекції формування системи прожиткового мінімуму. Водночас міністерка соціальної політики Марина Лазебна заявила про те, що прожитковий мінімум, вказаний у держбюджеті, є лише розрахунковою величиною.

“Прожитковий мінімум, який є у законі про державний бюджет, він дійсно є розрахунковою величиною… На уряді два дні тому був затверджений великий пакет законодавчих ініціатив щодо упорядкування системи прожиткового мінімуму. Треба змінити методологію, треба сказати, які соціальні стандарти мають відповідати реальному, мінімальному, гарантованому прожитковому мінімуму”, - заявила Лазебна під час виступу у Верховній Раді.

Всі інші надбавки, підвищення, штрафи, стягнення, за словами міністерки, потрібно прив’язувати до інших розрахункових величин.

Водночас прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив про те, що реформа прожиткового мінімуму є у порядку денному профільного комітету парламенту та відповідного міністерства.

“Практично щотижня відбуваються консультації, наради. Підготовлено пакет законопроектів з цього приводу. І я впевнений, що з цього року ми зробимо відповідні кроки стосовно корекції підходів до формування прожиткового мінімуму”, - додав Шмигаль.

Читайте також: В Україні зріс прожитковий мінімум, оклади бюджетників і пенсії

Раніше у Міністерстві соціальної політики порахували орієнтовний показник прожиткового мінімуму на рівні 4100 гривень замість нинішніх 2270 грн/місяць. Середній показник при цьому повинен складати 4,546 тис грн у порівнянні з нинішніми 2,189 тис грн. 

Згідно проекту бюджету на 2021 рік, з 1 липня планується підвищення прожиткового мінімуму до 2294 грн. Другий раз підвищення планується з 1 грудня 2021 року - до 2393 грн.