UA / RU
Підтримати ZN.ua

Напад РФ на Запорізьку АЕС є військовим злочином – посольство США

Штати зазначили, що Путін продовжує терор.

Посольство США в Україні заявило, що напад РФ на Запорізьку АЕС є військовим злочином.

"Напад на атомну електростанцію є військовим злочином. Обстріл Путіним найбільшої в Європі атомної електростанції робить іще один крок уперед у його пануванні терору", - зазначає посольства в Twitter. 

Напередодні російські війська розпочали штурм Енергодару, де знаходиться ЗАЕС. Після запеклих боїв на блокпостах окупантам вдалося прорватися до міста.

Читайте також: Пожежа на ЗАЄС не зачепила "основне" обладнання — МАГАТЕ

Росіяни підтягли важку техніку та вдарили по станції, внаслідок обстрілу спалахнув навчально-тренувальний центр. Заклики припинити вогонь окупанти проігнорували. Ба більше, вони довго не пускали пожежників гасити вогонь.

Основне обладнання станції не постраждало, радіаційне тло на території Запорізької області – в нормі, в межах 9-16 мкР/год. Безпечною для людини вважає доза 20 мкР/год.

Майданчик та КПП атомної електростанції захопили окупанти. Персонал продовжує працювати та контролювати стан енергоблоків. Зараз у роботі знаходиться лише блок №4 – на решті проводяться охолодження ядерних установок та плановий ремонт. Охолодження ядерного палива забезпечується відповідно до вимог безпечної експлуатації.