UA / RU
Підтримати ZN.ua

Намагався підірвати сховище аміаку: диверсанту дали 10 років колонії

Агент ФСБ прибув для вчинення диверсії в Сєвєродонецьк з окупованої території і був затриманий СБУ.

Агента російських спецслужб, який намагався вчинити диверсію на території заводу «Азот» в Сєвєродонецьку, засудили до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна, повідомили в СБУ в понеділок, 7 серпня.

Сєвєродонецький міський суд Луганської області визнав обвинуваченого винним у державній зраді (ч. 1 ст.111), підготовці диверсії (ч. 1 ст. 113), незаконному придбання боєприпасів (ч. 1 ст. 263) і посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України ( ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу). У захисту засудженого є місяць, щоб оскаржити вирок в апеляції.

Слідство встановило, що мешканець окупованих Ровеньків приєднався до бойовиків угруповання «ЛНР» в 2014 році і до 2018 року в складі різних незаконних формувань чергував на блокпостах, вів розвідку, брав участь в бойових діях проти української армії.

У 2019 бойовика завербував співробітник ФСБ Росії, щодо якої СБУ веде окреме розслідування. Росіянин поставив агенту завдання: вчинити диверсію в Сєвєродонецьку. За успішне виконання завдання бойовику пообіцяли сприяння в працевлаштуванні у ФСБ.

Читайте також: СБУ провела контрдиверсійні вчення на Каховській ГЕС і Північно-Кримському каналі: фоторепортаж

7 липня диверсант з окупованої території прибув до Сєвєродонецька. У заздалегідь підготовленый схованці він ммв взяти два гранатомета РПГ-22 і обстріляти з них ємності з аміаком на території ПрАТ «Сєвєродонецьке об'єднання «Азот». Контррозвідники затримали підозрюваного, коли він діставав зброю зі схрону.

У сховищі рідкого аміаку зберігалося 4500 тонн речовини. За підрахунками експертів, диверсія привела б до зараження 1200 квадратних кілометрів. На цій території розташовуються 36 населених пунктів, в яких живе півмільйона людей.