UA / RU
Підтримати ZN.ua

Намагалися дестабілізувати ситуацію в Україні перед травневими святами: СБУ заблокувала діяльність інтернет-агітаторів

В СБУ розповіли про кілька випадків з блокуванням діяльності інтернет-агітаторів.

Служба безпеки заблокувала діяльність інтернет-агітаторів, які напередодні травневих свят поширювали антиукраїнські заклики, повідомили в СБУ. Вказано, що зловмисники таким чином намагалися штучно дестабілізувати ситуацію в різних регіонах країни.

“У Києві викрито уродженця Донецької області, який публічно закликав до захоплення державної влади, а також агітував приєднуватись до лав незаконних збройних формувань в ОРДЛО. Свої “публікації” він розміщував на декількох акаунтах у соціальних мережах”, - повідомили в СБУ.

За місцем проживання зловмисника правоохоронці виявили комп’ютерну техніку та електронні носії даних із доказами його протиправної діяльності.

Затриманому повідомили про підозру за ст. 2 ст. 109 (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій) Кримінального кодексу України.

“Крім того, слідчі органів безпеки повідомили про підозру за ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України двом інтернет-агітаторам з Чернігівської та Волинської областей. Зловмисники агітували до дій, спрямованих на зміну меж державного кордону України”, - додали в СБУ.

Також суд визнав винним у злочинах, передбачених ч. 1 ст. 110 і ч. 2 ст. 109 ККУ, двох пропагандистів з Волині та Сум. Вони розповсюджували в інтернеті публікації із антиконституційними закликами. 

“Матеріали для своїх “статей” зловмисники брали з пропагандистських інтернет-видань РФ та сайтів незаконних збройних формувань”, - додали в СБУ.

Читайте також: СБУ викрила інтернет-агітаторів в трьох областях

Раніше повідомлялося про те, що кіберспеціалісти СБУ розкрили міжрегіональну мережу інтернет-агітаторів, яка проводила інформаційні операції проти України за завданнями іноземної сторони.

В рамках розслідування були проведені обшуки за місцями проживання підозрюваних в Чернігівській і Сумській областях, а також Запоріжжі та Одесі.