UA / RU
Підтримати ZN.ua

Накидували зашморг, катували електрикою, погрожували ножем: історії від жителів Херсона, що пережили окупацію

"І катування електрикою, їхнє улюблене. До пальців, до рук, до нирки, до вуха, на геніталії і пропускали струм електричний"

Після звільнення Херсона продовжують з’являтися моторошні свідчення тих, хто пережив окупацію, зокрема катування, як часто невід’ємний її елемент. Журналісти Bihus.Info зібрали розповіді місцевих чоловіків та жінок, що пройшли через російські силові допити.

Читайте також: «Найбільша частка IDS Ukraine належить сім’ї британських громадян грузинського походження», – CEO компанії Марко Ткачук

Ось що вони розповіли:

"Мені відомо про п’ять чоловік, які там залишились назавжди. В них не витримало здоров’я. Один був мій товариш, у нього було хворе серце та татуювання тризуби. Також в мене в камері загинула одна людина після катувань”, - розповів Роман Баклажов, волонтер з Херсона, також пройшов через катування.

“Накидували зашморг на шию і кремезний хлопчина отак мене брав і перекидав через себе і я так хвилину висів. І катування електрикою, їхнє улюблене. До пальців, до рук, до нирки, до вуха, на геніталії і пропускали струм електричний”, - ділиться неназваний (очевидно, з мотивів безпеки) активіст із Херсона.  

Читайте також: Військові РФ, ймовірно, спалювали тіла загиблих побратимів на херсонському сміттєзвалищі – The Guardian

“Один прибіг: ми зараз тобі ніж під нігті засунемо, дізнаємося кому ти передаєш дані”, - розповіла журналістам пані Ірина з Херсона.

Читайте також: Будівлю СБУ в Херсоні планують підірвати – депутат облради

Тисячі місцевих жителів пройшли через схоже за будь-які зв’язки з ЗСУ чи навіть через зберігання української символіки.