UA / RU
Підтримати ZN.ua

Найвищий ризик за два останні роки: Рахманін оцінив ймовірність масштабного вторгнення РФ

Сил і засобів для проведення локальної операції в Донбасі у окупантів досить. Але за умови виявлення дійсно слабкого місця в українській обороні.

Ризик загострення в Донбасі на сьогоднішній день є найвищим за останні два роки. У той же час, ймовірність масштабного російського вторгнення в Україну залишається низькою, вважає член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, народний депутат від партії «Голос» Сергій Рахманін.

«Щодо можливого військового загострення. Ризик на сьогодні становить приблизно 50/50. Але це найвищий ризик за останні два роки. І цей ризик зростає мало не щодня. Загроза повномасштабного вторгнення з боку Росії поки не є надмірно високою», - написав депутат у Facebook в п'ятницю, 2 квітня.

«Росіяни нарощують концентрацію сил і засобів, відбуваються певні неприємні руху з того боку лінії фронту в зоні ООС. Однак - не стільки кількість, скільки якість відповідних угруповань поки не дає підстав прогнозувати масштабні дії. Наскільки відомо, не відбуваються і заходи, що завжди передують великим наступальним операціям», - пояснив він.

Рахманін зазначив, що військова агресія - це останній козир Росії, який вона застосовує, вичерпавши інші варіанти впливу. На думку політика, поведінка президента РФ Володимира Путіна свідчить про його впевненість у тому, що ще не всі аргументи вичерпано.

«Але категорично відкидати такий сценарій було б необачно. Завжди варто готуватися до найскладнішого», - застеріг політик.

Рахманін звернув увагу на звичку Росії «підтискати» на фронті, коли у неї з'являється така можливість чи потреба. Нагадавши, що невигідні Україні Мінські домовленості підписувалися на тлі боїв за Дебальцеве, Іловайськ і Донецький аеропорт.

«Кремль цілком може вважати умовні Шуми або Широкине (вибір топонімів довільний) ключем до подальшого поступливості Києва. Тим більше, що Зеленський реального випробування війною ще не проходив. Сил і засобів для проведення локальної операції у росіян досить. За умови, що вони точно намацали слабка ланка в нашій обороні», - вважає депутат.

Він підкреслив, що демонстративне брязкання зброєю - це не лише фактор тиску на Київ, а й «гра але підвищення ставок» у переговорах зі США.

«Контакти між РФ і США йдуть на різних рівнях, проходять складно, часом жорстко, але все одно тривають. Нехай нікого не вводить в оману водевільні співи навколо «Путін - вбивця». Є гра на публіку, а є реальна політика. Ці країни - відверті антагоністи, але саме тому повинні пробувати домовлятися», - підкреслив політик.

На його думку, реакція адміністрації Джо Байдена на дії Кремля свідчить про те, що «американці московський меседж побачили, натяк зрозуміли, виклик прийняли».

«Американський сигнал Україні вартий особливої уваги. Переоцінювати його не варто (ніхто за нас воювати не буде), але недооцінювати - тим більше. Незважаючи на напругу і непорозуміння американці сигналізують, що за ситуацією стежать. І така реакція в рази важливіше, ніж бажаний «дзвінок Байдена», очікування якого перетворилося мало не нову національну ідею», - підсумував депутат.

Читайте також: Офіс президента провів закриту нараду через ескалацію в Донбасі

Відзначимо, що 2 квітня відбулася довгоочікувана розмова президентів України і США Володимира Зеленського і Джо Байдена

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба поговорив з головою МЗС Британії Домініком Раабом.

Міністр оборони України Андрій Таран поспілкувався з британським колегою з Беном Воллесом, а напередодні - з очільником Пентагону Ллойдом Остіном. Американський міністр оборони запевнив, що США не залишать Україну наодинці з Росією з в разі військової ескалації.
Активізація міжнародних контактів із західними партнерами відбувається на тлі загострення в зоні ООС і стягування російських військ до українського кордону і посилення контингенту в окупованому Криму під приводом навчань. За даними військової розвідки, РФ готує провокації проти України, не виключено, що йдеться про підготовку до наступу в Донбасі.