В Україні у чотири тижні поспіль поступово зростають ціни на моркву. Цими вихідними морква може стати найдорожчою позицією борщового набору. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.
Учасники ринку зазначили, що така ситуація з цінами на моркву зовсім не типова, оскільки саме протягом останнього місяця в комерційних господарствах країни було прибрано основний обсяг моркви пізніх сортів.
Фермери пояснили, що через несприятливі погодні умови влітку поточного року, у господарствах суттєво знизилася якість та кількість очікуваного врожаю.
«Нерідко озвучувалися цифри втрати врожаю овочів до 50% і більше від запланованих обсягів. При плануванні подальших продажів практично всі якісні коренеплоди з поля вирушають одразу до сховищ. У цьому вільні обсяги продукції, переважно середньої якості, що неспроможні задовольнити всі потреби покупців», – йдеться у повідомленні.
Аналітики наголосили, що з кінця минулого тижня ціни на моркву в Україні зросли в середньому на 11%, і станом на 7 листопада українські фермери відвантажували ці коренеплоди по 20-28 грн/кг ($0,48-0,68/кг). За словами експертів, зараз ціни на моркву в Україні є найвищими, як мінімум, за останні сім років.
За словами аналітиків, основну підтримку зростання цін в даному сегменті становила активізація закупівельної діяльності як з боку оптових компаній, так і роздрібних мереж, навіть попри зростання цін.
«У той же час більшість господарств призупинили продаж моркви високої якості в очікуванні ще більшого зростання цін і заклали основний обсяг врожаю на зберігання. До реалізації вони пропонують лише надлишки, внаслідок чого пропозиція на ринку залишається недостатньою», – йдеться у повідомленні.
Експерти зазначили, що зараз ціни на моркву в Україні вже в середньому в 3,7 раза вищі, ніж на початку листопада 2023 року. За словами ключових гравців ринку, така цінова різниця пов'язана зі зниженням урожайності моркви через несприятливі погодні умови.
Раніше заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук розповів, які продукти подорожчають найбільше.