UA / RU
Підтримати ZN.ua

Найбільшим злочином під час війни українці вважають корупцію, а не ухилення від мобілізації: Чому так

Однаковими за тяжкістю ці злочини вважають менше половини громадян.

Найбільшим злочином під час війни більшість українців вважають корупцію, а ось до ухилення від мобілізації так ставляться мало громадян. Хоча і розкрадання коштів, і ухилення – це зменшення ресурсу, який можна використати проти агресора. Чому між ставленням до двох проблем велика різниця розповіла Леся Литвинова у статті «Ухилянти, корупціонери… Це – не я».

Так, згідно з результатами опитування Центру Разумкова, проведеного на прохання ZN.UA, найбільшим злочином під час війни та воєнного стану 69,3% респондентів вважають корупцію. Ухилення від мобілізації таким вважають лише 2,3% громадян. Рівнозначними за тяжкістю злочинами визнали ці явища 24,2% респондентів.

Авторка зазначила, що будь-який ресурс має властивість закінчуватись. І люди, зазначає Литвинова, – це теж ресурс, такий самий як танки, вертольоти, патрони та міни. При цьому люди – це практично непоправний ресурс.

«Західні партнери можуть закидати нас боєприпасами, але це не врятує, якщо фізично не буде кому їх використовувати. Люди – єдиний ресурс, який нам ніхто не дасть ззовні. Розкрадання коштів - це зменшення ресурсу, який можна було б використати. Ухилення від мобілізації – це зменшення ресурсу, який можна було б використати. Чому тоді така колосальна різниця у цифрах відповідей?», – пише авторка.

Читайте також: Українці пояснили чому не підтримують проведення будь-яких виборів під час війни – дослідження

За словами Литвинової, ми звикли до того, що корупція — це десь там, далеко. Це чиновники, це влада, це міфічні «вони», які зіпсували нам все життя. І це точно не «ми», які намагаються «вирішувати» щокроку — від пологового будинку до військкомату. А ось ухилення від мобілізації – це якраз ми. У цьому випадку, зазначає автор, ніяк не вдасться сказати, що це — вони.

«Але ж у нас є виправдання, правда? Ми ж не можемо бути винні у тому, що відбувається. Тому ні, це не злочин. Це життєва позиція. Ми не народжені для війни. Нехай спочатку депутати йдуть воювати. Я не збираюся вмирати за Зеленського. Маю свій фронт. А хто буде мою родину годувати? Ну й далі за списком», – пише Литвинова.

При цьому, як зазначила авторка, як боротися з корупцією в Україні знають усі — від бабусі на лавці до водія маршрутки. А що робити з ухилянтами, мабуть, ніхто не знає.

«Зате всі знають мільйон варіантів, як від цієї мобілізації відкосити. Бо шок перших місяців після початку повномасштабної війни давно пройшов. Війна знову десь там далеко, а не за вікном власного будинку. Нехай там і лишається. Там є якісь люди-титани, я в них вірю. Вони вміють воювати — то хай собі воюють. А я ними пишатимусь і по можливості закидати гроші», – підсумувала Литвинова.

Опитування на замовлення ZN.UA проводилося соцслужбою Центру Разумкова з 28 вересня по 4 жовтня 2023 року методом face-to-face у 22 областях України та м. Києві. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Читайте також: Більшість українців сприймають зміну влади під час війни, як ризик втратити державу – опитування

Раніше повідомлялося, що правоохоронці розслідують близько восьми тисяч справ за фактом ухилення від призову до армії. Як повідомили представники Національної поліції, найбільшу кількість кримінальних проваджень відкрили у Закарпатській області – 936. На другому місці – Дніпропетровська область (669 справ), далі Миколаївська область (583), Львівська (528), Волинська (460), Вінницька (460), Чернівецька (424), Харківська (389), Рівненська (360), Тернопільська (342), Сумська (336).