UA / RU
Підтримати ZN.ua

Найбільше українці довіряють ЗСУ, добробатам та ДСНС. Президент за довірою опинився на рівні церкви

Найбільше українці не довіряють державному апарату.

Серед державних та суспільних інститутів українці найчастіше висловлюють довіру до ЗСУ – таких громадян 96%, йдеться у результатах опитування, проведеного Центром Разумкова. Водночас добровольчим батальйонам довіряють 86% громадян.

До Державної служби з надзвичайних ситуацій найчастіше висловлюють довіру 85% українців. Стільки ж довіряють волонтерським організаціям.

З іншими інституціями ситуація така:

Крім того, як свідчить опитування, українці частіше висловлюють довіру, ніж недовіру, до ради міста (селища, села), в якому живе респондент – відповідно 48% і 41%. Також ситуація і з уповноваженим Верховної Ради з прав людини – відповідно 43% і 32%.

До ЗМІ України довіра та недовіра висловлюється приблизно однаковою мірою. Зокрема, про довіру говорять 46% українців, про недовіру – 45%.

Читайте також: Більшість українців не вірять, що війна закінчиться у 2024 році – опитування

Водночас більшість респондентів висловлюють недовіру:

Також частіше висловлюється недовіра, ніж довіра, профспілкам. Зокрема, їм не довіряють їм 43%, довіряють — 25%.

Політичним партіям довіряють лише 13% респондентів. Однак відповідаючи на запитання, чи бачать вони серед наявних політичних сил ті, яким можна було б довірити владу у повоєнний період, ствердну відповідь дають 25%. Негативно відповіли 52%. У липні минулого року перших було 38,5%, других – 41%.

Політична сила, якій можна довірити владу у повоєнний період, найчастіше, на думку громадян, може з’явитися із середовища військових. Такої думки притримуються 45% опитаних. Ще 21,5% респондентів переконані, що вона може з’явитися з волонтерського середовища, 20% – з кола гуманітарної або технічної інтелігенції, 19% – з організацій громадянського суспільства, 18% – з політичних партій, що вже існують 6% – з бізнес-середовища.

Читайте також: Більшість українців не очікують змін у своєму добробуті у найближчі 12 місяців – опитування

Опитування Центр Разумкова провів з 21 по 27 березня в рамках програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується USAID та здійснюється Pact в Україні. Дослідження проводили методом face-to-face по всій Україні, крім окупованих територій, а також тих, де ведуться бойові дії.

Всього соціологи опитали 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Разом з тим, додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.