UA / RU
Підтримати ZN.ua

Найбільш позитивною подією від початку року експерти вважають блокування Zik, NewsOne та “112 Україна” – опитування

Найбільш суттєвими з негативних подій опитані назвали дві події.

Блокування “медведчуківських” каналів Zik, NewsOne та “112 Україна” експерти назвали найбільш позитивною подією першого кварталу 2021 року, йдеться в експертному опитуванні, проведеному Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва. Також експерти вважають, що ця подія має відносно великий політичний вплив.

Найбільш суттєвою з негативних подій опитані вважають призупинення активної співпраці з Міжнародним валютним фондом. Так само експерти оцінили конфлікт президента Володимира Зеленського із суддями Конституційного суду. 

Менш суттєвими, але також негативними, на думку респондентів, є кримінальне переслідування окремих активістів та ухвалення закону про всеукраїнський референдум. 

Водночас розслідування Bellingcat стосовно “вагнерівців”, на думку експертів, є скоріше позитивним. Однак оцінити кінцевий характер впливу цієї події опитані вважають поки неможливим. Скоріше позитивно опитані також оцінили створення Україною, Францією та Німеччиною "мирного плану" щодо Донбасу та появу Бюро економічної безпеки.

Дослідження провели у квітні-травні 2021 року. Всього соціологи опитали 52 експерти.

Читайте також: Експерти найнижче оцінили кадрову політику Зеленського та боротьбу з пандемією – опитування

Як повідомлялося, найбільш імовірною подією у короткостроковій перспективі експерти вважають падіння української економіки. Також досить імовірним, на думку експертів, є відновлення співпраці з МВФ.