UA / RU
Підтримати ZN.ua

Надзвичайний рівень пожежної небезпеки, включно з Києвом, оголошений по Україні

Все через аномальні температури повітря

В Україні у більшості областей оголошено на декілька днів найвищий рівень пожежної небезпеки. Серед цих регіонів – Київ та Київська область. “Погодні умови сприятимуть високій ймовірності виникнення та розповсюдження пожеж в екосистемах, при наявності джерел займання (відкритого вогню)”, – зазначають синоптики.

Читайте також: Спека з Африки: синоптик попередив про аномально високі температури

У п’ятницю, 12 липня, надзвичайна пожежна небезпека охопить практично всі області за виключенням Рівненської, Донецької, Запорізької та Херсонської. У суботу, 13 липня, буде виключення тільки для Рівненської, Запорізької та Херсонської. А в неділю склад областей, де не буде відповідного рівня високої небезпеки, включає Закарпатську, Волинську, Херсонську та Запорізьку.

Що означає надзвичайна пожежна небезпека?

Нагадаємо, що надзвичайна пожежна небезпека – це погодні умови, за яких поєднання високої температури повітря та бездощової (сухої) погоди призводить до високої ймовірності виникнення та швидкого розповсюдження лісових пожеж за наявності джерел займання (відкритого вогню). Показник напруженості природної пожежної небезпеки (К), яким визначається клас пожежної небезпеки, знаходиться в межах від 5 000 до 20 000 градусів.

Нагадаємо, що у Харківській області 1 червня спалахнуло дев'ять лісових пожеж, які охопили площу понад 3700 гектарів. Однак тоді пожежі виникли не внаслідок погодних явищ, а через дії військ РФ.