UA / RU
Підтримати ZN.ua

Надзвичайна ситуація хімічного характеру: як себе уберегти

Рекомендації дали експерти.

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні тривають бойові дії. Ворог обстрілює житлові будинки, об'єкти критичної інфраструктури, вдається до інших провокацій, не дотримуючись жодних принципів та правил ведення війни. Українці мають бути готовими до будь-яких ситуацій. У центрі громадського здоров'я (ЦГЗ) розповіли, як діяти у випадку надзвичайної ситуації хімічного характеру.

У ЦГЗ пояснили, що хімічні надзвичайні ситуації можуть статися внаслідок нещасних випадків або навмисних дій (терористичних атак). Щоб захистити себе та близьких від їх наслідків, важливо дотримуватись деяких правил.

Читайте також: Домашня аптечка: що у неї покласти під час війни

Як швидко залишити зону викиду хімічної речовини

Фахівці зазначили, що якщо під час надзвичайної ситуації хімічного характеру ви перебуваєте в приміщенні, де стався викид небезпечної речовини, це приміщення слід залишити, вийти на відкритий простір з чистим повітрям та відійти на безпечну відстань.

У випадку, якщо під час надзвичайної ситуації хімічного характеру ви перебуваєте на вулиці, необхідно:

Якщо під час надзвичайної ситуації хімічного характеру ви перебуваєте всередині будівлі, що не зазнала дії хімічних речовин, зачиніть всі вікна та двері. Треба простежили, щоб домашні тварини також були в приміщенні. Залишайтесь на місці та ізолюйте свій простір.

Читайте також: Ядерна загроза: які засоби індивідуального захисту можна використовувати

Хімічна небезпека: як ізолювати простір  

Для цього потрібно:

Як очистите себе від хімічних речовин

Щоб запобігти негативному впливу хімічних речовин на здоров'я, важливо провести знезараження тіла якомога швидше – у перші 10 хвилин, знявши одяг та прийнявши душ.

Читайте також: Важливо знати: як діяти при ракетному ударі

Для проведення знезараження, необхідно:

Як діяти, якщо немає можливості прийняти душ

У такому випадку потрібно:

У ЦГЗ додали, що для того, щоб стежити за ситуацією, необхідно увімкнути телебачення або читати онлайн-медіа, щоб дізнаватись оновлену інформацію про надзвичайну подію та отримувати подальші рекомендації.  

Раніше ми писали, які речі потрібно покласти українцям до тривожної валізки.