UA / RU
Підтримати ZN.ua

Надбавки до пенсії: які доплати передбачені для почесних донорів крові

Роз'яснення дали у ПФУ.

Попри війну, яку розпочала РФ, українці продовжують отримувати пенсії та інші соціальні виплати. Деякі пенсіонери можуть отримати надбавки. У Пенсійному фонді України (ПФУ) розповіли, яка доплата передбачена для почесних донорів крові.

Читайте також: Соціальні виплати: чи може пенсіонер відмовитись від пенсії

Якщо людина безкоштовно здала 40 разових максимально допустимих доз крові або 60 разових максимально допустимих доз плазми крові, вона може отримати статус Почесного донора України.

Українці, які мають таке звання, можуть отримати на надбавку до пенсії у розмірі 10 відсотків затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (стаття 21 закону України від 30.09.2020 № 931-IX «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові»).

Так, відповідно до ст. 7 закону «Про Державний бюджет України на 2024 рік» з 1 січня прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць встановлено в розмірі 2 920 грн. Відповідно, надбавка до пенсії почесним донорам з 1 січня становить 292 грн (у 2023 році ця сума становила 258,9 грн).

Вперше для призначення надбавки людина повинна звернутися до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України з відповідною заявою. З собою треба мати такі документи:

Раніше ми писали, які надбавки за віком передбачені для пенсіонерів в Україні.