UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацполіція створила базу даних самоізольованих на 50 тисяч осіб

Втікачі з місць обсервації повернуті зворотно, стверджує очільник НПУ.

З посиленням карантинних заходів в Україні посилилися вимоги до в'їжджаючих в країну. Тепер при перетині кордону людина в обов'язковому порядку відправляється на обсервацію, а її дані заносяться у базу, розповів в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" голова Національної поліції Ігор Клименко.

"На прикордонному контролі у цих людей брали згоду на 14-денну самоізоляцію, їх дані вносилися в інформаційний портал Нацполіції. На сьогоднішні понад 50 тисяч людей перебувають у цій базі даних. Тобто, кожен поліцейський з допомогою планшета може перевірити кожного громадянина, чи перебуває він у тому місці, яке вказав в інформаційному повідомленні", - пояснив Клименко.

За його словами, спочатку із самоізоляцією приїжджаючих виникали проблеми – постанова Кабінету міністрів тільки-но набрала сили, "людям ще не встигли нічого пояснити, поліція пояснювала вже по ходу". До того ж, щодня в Україну в'їжджало 24-26 тисяч українців та іноземців, зараз пасажиропотік знизився до декількох тисяч осіб.

Зараз в Україні діє понад 250 місць обсервації, а всі втікачі з обсерваторів вже повернуті зворотно, стверджує Клименко.

Поліція контролює місця перебування українців на самоізоляції, і проводить роз'яснювальну роботу, спілкуючись з людьми телефоном. Загалом поліцейські забезпечують охорону 74 медустанов і місць обсервації.

"Зараз набагато легше (переконати в необхідності самоізоляції - ред.), вже є розуміння ситуації і у всьому світі, і в Україні. Більшість громадян розуміє, що ця біда вже на нашій території", - підсумував голова Нацполіції.

Читайте також: За відмову користуватися додатком з контролю за самоізоляцією та обсервацією штрафуватимуть

Раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що швидше за все, карантин продовжать до травня. Послабити карантинні заходи можна буде не раніше, ніж на початку наступного місяця.

Карантин в Україні діє з 12 березня, 6 квітня карантинні обмеження посилили, зокрема, відтепер українці не можуть виходити з дому без документів і маски, відвідувати парки та пересуватися великими групами. Штраф за порушення карантину – від 17 до 34 тисяч гривень.

Зокрема, в країні заборонені регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні. Також заборонені залізничні перевезення, припинено авіасполучення як внутрішнє, так і міжнародне.

16 березня Україна закрила кордони для іноземців. В рамках заборони, на територію країни не могли в'їхати іноземці та громадяни без громадянства. Наприкінці березня Україна повністю закрила свої кордони.