UA / RU
Підтримати ZN.ua

Національна гвардія почала антидиверсійну операцію через підпали в лісах — глава МВС

За словами Авакова, винні у підпалах "штрафами не відбудуться".

© Арсен Аваков/Facebook
© Арсен Аваков/Facebook

У Міністерстві внутрішніх справ створили спеціальну групу з протидії підпалів, повідомив у Facebook глава відомства Арсен Аваков. Він також повідомив про те, що Національна гвардія України вже почала антидиверсійну операцію через підпали в лісах.

"Дивовижно суха зима – рівень води в екосистемі пішов вниз на 1.5-2 метра.. лісова, особливо хвойна підстилка легко вразлива для пожежі. Висохли торфовища і це - особлива проблема. І все це, звичайно, можливість для негідників і провокаторів. Хтось хоче зіпсувати життя в країні, хтось заховати вогнем свої брудні справи.. Ми це дуже ясно все розуміємо. І миритися не збираються – і вживаємо заходів. Прошу всіх, хто має хоч якоюсь інформацію – зателефонуйте в поліцію", - написав Аваков, коментуючи ситуацію в зоні відчуження ЧАЕС.

Він повідомив, що в неділю під час вечірнього обльоту Чорнобильської зони виявили чотири "феномени" на площі близько 100 метрів. Міністр опублікував фото палаючого лісу і заявив, що ці осередки займання вдалося швидко загасити. Також глава МВС опублікував карту пожеж в Житомирській області.

За його словами, поліція вже розслідує ці та інші інциденти. Аваков також повідомив про те, що у МВС створили спецгрупу щодо пожеж, а Нацгвардія вже почала антидиверсійну операцію. Міністр зазначив, що винні в пожежах "точно попадуться і штрафами не відбудуться".

Раніше Аваков заявив про те, що в Житомирській області та в зоні відчуження вдалося погасити кілька осередків займання.

У Житомирській області рятувальники борються з пожежами з 4 квітня. За цей час вогонь поширився на села Острова, Личмани і три хутори, 39 будівель згоріли дотла.

Як зазначав Аваков вогонь в області повинні загасити менше ніж за тиждень. Він також назвав дві версії виникнення пожеж - суховії та навмисний підпал. У той же час секретар РНБО Олексій Данілов припустив, що до підпалів у Житомирській області можуть бути причетні місцеві власники землі.

У зоні відчуження Чорнобильської атомної електростанції пожежі також виникли 4 квітня, через 10 днів їх все ж вдалося загасити. Однак через пилові бурі і сильні пориви вітру, 16 квітня пожежа спалахнула заново. Напередодні в Держслужбі з надзвичайних ситуацій відзначили, що загрози сховищам радіоактивних відходів та іншим критичним об'єктам інфраструктури зони відчуження немає. Радіаційна обстановка контролюється, радіаційний фон не перевищує норми.