UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАБУ завершило розслідування справи про 5 млн доларів хабара від Злочевського

За даними слідства, підозрювані поспішали дати хабар, так як хотіли зробити "подарунок" Злочевському до дня народження.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура затвердила завершення досудового розслідування виробництва про хабарі в 5 млн доларів, яка призначалася керівництву САП і НАБУ, повідомили в Національному анетікорруцпіонном бюро. За даними слідства, за допомогою цих грошей зловмисники намагалися домогтися закриття кримінальної справи стосовно ексміністра екології Миколи Злочевського.

1 грудня трьом підозрюваним і їхнім адвокатам надали доступ до матеріалів справи перед тим, як скерувати її до суду. Серед підозрюваних:

Розслідування епізоду, в якому в якості підозрюваного фігурує Злочевський, котрого НАБУ вважає організатором спроби підкупу керівництва антикорупційних органів, виділили в окреме провадження.

У НАБУ нагадали, що підозрюваних затримали через дев'ять днів після реєстрації провадження. «Поспіх» з передачею хабара слідство пов'язує з наближенням дня народження Злочевського, якому підозрювані намагалися зробити «подарунок».

Читайте також: Суд заочно заарештував колишнього міністра Злочевського - Холодницький

Нагадаємо, 12 червня детективи Національного антикорупційного бюро задокументували факт дачі хабара керівництву НАБУ і голові САП Назару Холодницькому в розмірі 5 млн доларів.

Гроші підозрюваний передавав за посередництва заступника начальника ГУ Державної податкової служби у Києві Миколи Ілляшенка, директора з правових питань компанії Burisma Андрія Кічі і колишньоъ начальниці департаменту ДФС Олени Мазурової. Після затримання Кічі в компанії повідомили про те, що він вже давно там не працює.

За ці гроші правоохоронці мали закрити справу про пособництво Злочевського у заволодінні коштами стабілізаційного кредиту Національного банку, який видали "Реал Банку" (належав олігарху Сергію Курченку): за ч. 5 статті 191 та ч. 3 статті 209 (привласнення майна та легалізація (відмивання) доходів) КК України.

ВАКС заарештував усіх трьох підозрюваних з альтернативою звільнення під заставу.

У липні 2020 року Злочевському заочно оголосили підозру, пізніше суд виніс рішення про його арешт.