UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАБУ відправило до суду справу «Охматдиту», збитки державі – понад 30 млн грн

Гроші заплатили за інженерне та технічне обладнання, яке так і не було поставлено.

Детективи Національного антикорупційного бюро закінчили досудове розслідування справи «Охматдиту» та передали матеріали до суду, повідомляє пресслужба НАБУ. За версією слідства, зловживання при будівництві лікарні завдали державі понад 30 мільйонів гривень збитків.

«8 вересня 2021 року НАБУ та САП скерували до суду обвинувальний акт стосовно двох осіб, задіяних у завданні 30 млн грн збитків державі при будівництві Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит»», - йдеться у повідомленні.

Обвинуваченими за статтями про зловживання владою та службове підроблення проходять:

За версією слідства, у 2013 році посадовці сфабрикували документи, які нібито підтверджували постачання інженерного та технічного обладнання для нового корпусу лікарні «Охматдит».

Насправді ж ніякого постачання не відбулось і на зберігання його не передавали. Однак кошти за поставлене виключно «на папері» обладнання підприємство-генпідрядник отримав. Внаслідок таких дій державним інтересам завдано шкоди на понад 30 млн грн.

Читайте також: «Укрмедпроектбуд» скасував закупівлю медобладнання для «Охматдит» за переговорною процедурою

Нагадаємо, 31 травня 2021 року вийшла постанова Кабміну № 583-р «Про затвердження плану заходів до святкування 30-річчя Незалежності України», яке дозволяє проводити закупівлі без тендера, щоб встигнути до Дня Незалежності. У список таких проектів потрапив і «Охматдит» (№32).                                                        

Члени опікунської ради «Охматдиту» звернулися до керівництва країни із закликом перенести намічене до Дня Незалежності відкриття нового лікувально-діагностичного комплексу лікарні і не перетворювати модернізацію лікарні на чергову піар-кампанію вищого державного керівництва.  

На думку членів наглядової ради, закупівля високотехнологічного обладнання за допомогою поспішних і непрозорих процедур призведе до наповнення лікарні неякісним обладнанням.

Не виключено, що небажання відстоювати інтереси лікарні викликане не стільки відсутністю знань, скільки свідомим відходом від конкуренції. Про те, що будівництво «Охматдиту» стало історією довгобуду і полем для численних статей про корупцію, відкатів та інше, ZN.UA вже писало.