UA / RU
Підтримати ZN.ua

На зустрічі міністрів G7 обговорюватимуть питання українських політв'язнів Кремля

Розповісти колегам про незаконно утримуваних у Росії співвітчизників має намір голова МЗС України.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін прибув на зустріч очільників зовнішньополітичних відомств країн "Великої сімки" (G7) у Торонто. Під час заходу він має намір розповісти колегам про громадян України, які є політв'язнями Кремля та незаконно утримуються в Росії та на анексованих нею територіях.

Зокрема, за словами голови МЗС України, мова йтиме про українського активіста, кримчанина Володимира Балуха, незаконно засудженого до майже чотирьох років обмеження волі. Балух з вироком окупаційного "Верховного суду Криму" не погодився й оголосив голодування. Стан здоров'я чоловіка погіршується, проте українських лікарів до нього не пускають.

"Вже в Торонто. На зустрічі міністрів закордонних справ країн "Великої сімки" говоритиму про українців, яких незаконно утримує Російська Федерація, у тому числі про справу Володимира Балуха. Людину намагаються зламати за відкриту проукраїнську позицію", - написав Клімкін на своїй сторінці у Twitter.

Нагадаємо, 16 січня підконтрольний Росії "Роздольненський районний суд" анексованого Криму повторно засудив українського активіста Володимира Балуха до трьох років і семи місяців колонії-поселення і штрафу (близько 4,6 тисяч у гривневому еквіваленті). У березні Балуху на два місяці скоротили термін ув'язнення.

ФСБ затримала Володимира Балуха у грудні 2016 року. Окупанти "знайшли" на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Правозахисники вважають, що він став жертвою політичних репресій через проукраїнську позицію і встановлений у своєму дворі прапор України.

Активіст оголосив безстрокове голодування на знак протесту проти "вироку", винесеного йому окупаційним "судом". Російські правоохоронці забороняють родичам політв'язня побачення з ним, приховують інформацію про стан його здоров'я.