UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Заході все ще є ті, хто вважає, що війну в Україні можна заморозити — глава МЗС Литви

Саме це й гальмує процес надання нам необхідного озброєння. В тому числі й танків. 

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що на Заході все ще точаться дискусії щодо того, як могла б закінчитися війна Росії проти України, адже досі є ті, хто вважає, що її можна заморозити. Під час інтерв'ю CNN литовський міністр додав, що сам він повністю не згоден з таким варіантом. 

Ландсбергіс пояснив, що саме через таке "компромісне" мислення деякі країни й досі затягують з наданням Україні озброєння, необхідного для початку великого наступу. 

"Єдиний спосіб покласти край війні – надіслати більше зброї Україні", – сказав він, наголосивши на танках західного зразка.

Міністр згодом ствердно відповів на питання про те, чи повинні саме німці робити більше для України. Насамперед тому, що танки виробництва ФРН є у багатьох країн, які закупили їх ще раніше. Й тепер низка держав готові передати це озброєння на потреби ЗСУ. 

"Поки що вони не отримали добро (на реекспорт - ред.) з Берліна, і я щиро сподіваюся, що це може змінитися. Це зменшить тиск на саму Німеччину", – додав він.

Читайте також: Канада не виключає надання Україні танків Leopard

Нагадаємо, першою про готовність надати Україні танки Leopard 2 офіційно оголосила Польща. Згодом стало відомо, що таке рішення схвалили уже п’ять країн. Проте тепер для постачання цих танків нам потрібне рішення німецького уряду, позаяк їх розробили саме у ФРН. Та поки що тамтешній канцлер Олаф Шольц відмовляється від такого кроку.