UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Закарпатті поліомієліт діагностовано вже у п'ятьох дітей

Батьки відмовлялися прищеплювати дітей через релігійні переконання.

У Закарпатській області одразу у п'ятьох дітей підтверджено поліомієліт. Жодна дитина, на момент встановлення діагнозу, не була вакцинована, повідомляє ВВС Україна.

Захворювання дітей підтвердили у лабораторії вірусологічних досліджень Центру громадського здоров'я у Києві та у лабораторії Гельсінкі.

2 листопада поліовірус було виявлено у 12-річної дівчинки з Тячівського району. Вона була невакцинована від поліомієліту через релігійні переконання батьків. Після підтвердження діагнозу у своєї доньки, мати дівчинки, піддавшись на вмовляння лікарів, погодилася на вакцинування решти дітей.

Лікарі діагностували захворювання ще у чотирьох неповнолітніх з Закарпаття.

Поліомієліт — гостре інфекційне захворювання, що викликається поліовірусом. Поширюється від людини через фекалії та слину, особливо через заражену їжу та воду. Вірус проникає в організм через рот, потрапляє у кров і вражає нервову систему, часто спричиняє довічний параліч.

Першими симптомами є лихоманка, втома, головний біль, блювання, слабкість м'язів шиї та біль у кінцівках. Параліч може додатись у лічені години. Він часто вражає ноги, кожен десятий пацієнт помирає від задухи внаслідок паралічу легеневих м'язів.

6 жовтня було підтверджено випадок паралічу через поліомієліт у 1,5-річної дитини з Рівненської області. У сім'ї захворіло ще шестеро дітей.

В Україні зафіксовано рівень вакцинації дітей від поліомієліту лише у 53%. Це є загрозливо низьким показником, який стає небезпечним для здоров'я населення.