UA / RU
Підтримати ZN.ua

На західному кордоні України протестують "євробляхарі"

Нові закони про розмитнення автівок з реєстрацією ЄС створили незручності й для "пересічників".

© Ігор Зінкевич/Facebook
Активісти блокують траси і палять шини
Активісти блокують траси і палять шини
© Ігор Зінкевич/Facebook
© Ігор Зінкевич/Facebook
© Ігор Зінкевич/Facebook
© Ігор Зінкевич/Facebook
© Ігор Зінкевич/Facebook
© Ігор Зінкевич/Facebook

Активісти всеукраїнського руху "АвтоЄвроСила" у неділю, 25 листопада, розпочали біля пунктів пропуску на західному кордоні України акцію протесту, пов'язану з набуттям чинності законами про розмитнення автомобілів на номерах, зареєстрованих в Європейському Союзі. На думку активістів, 90 днів для розмитнення авто на "єврономерах" зі знижкою 50% замало.

Активісти повністю або частково блокували траси поблизу пунктів пропуску "Устилуг", "Рава-Руська", "Ягодин", "Шегині", "Краківець", "Угринів", "Смільниця" (на кордоні з Польщею), "Малий Березний", "Грушів" (на кордоні зі Словаччиною), "Солотвино" (на кордоні з Румунією). Згодом біля деяких з них активісти запалили шини.

Громадську безпеку забезпечують співробітники Національної поліції України (НПУ). Через проведення акцій "евробляхарів" Державна прикордонна служба України (ДПСУ) посилила заходи безпеки, аби не допустити провокацій на кордоні.

"Створені ситуативні групи, в готовності до дій знаходяться додаткові сили, відбувається постійний обмін інформацією з Нацполіцією та іншими взаємодіючими органами", - йдеться у повідомленні прес-служби ДПСУ.

Прикордонники також закликали подорожуючих враховувати інформацію щодо блокування доріг та обирати маршрути, що проходять через вільні пункти пропуску.

Своєю чергою депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич наголосив на тому, що скупченню людей і автівок на кордоні сприяє й набуття чинності законами №8487 і 8488.

"Жодна машина на заїде на територію України без розмитнення. Тільки на розмитнення або вносити заставу, еквівалентну сумі розмитнення… Люди хочуть розуміння, що їм зараз робити з машинами по закону 8487 і 8488 , пояснення і шлях, як все зробити правильно, інші обурені ситуацією і такими законами", - пише він на своїй сторінці в Facebook.

Своєю чергою у Міністерстві внутрішніх справ України пояснили, що нові правила стосуються не лише "євробляхарів", але й "пересічників" - мешканців прикордонних регіонів, які раніше законно перетинали державний кордон на нетривалий період.

І наголосили на тому, що для врегулювання ситуації, що склалася, створено оперативний штаб Нацполіції, у місцях проведення акцій працює поліція діалогу, правоохоронці готові надавати громадянам необхідну сервісну допомогу.

Також створено робочу групу для врегулювання законодавчих норм у складі першого заступника голови МВС Сергія Ярового, голови НПУ Сергія Князєва, голови ДПСУ Петра Цигикала, начальника Головного сервісного центру МВС Владислава Криклія, в.о. голови ДФС Олександра Власова. Перше засідання групи відбудеться 26 листопада о 10:00.

"МВС просить власників авто, які стали заручниками тимчасово неврегульованої законодавчо ситуації, не вдаватися до радикальних дій", - додають правоохоронці.

Нагадаємо, у п'ятницю, 23 листопада, президент України Петро Порошенко підписав законопроекти про розмитнення автомобілів на "єврономерах".

Верховна Рада 8 листопада ухвалила у другому читанні та в цілому один з базових законів №8487 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів", яким внесено зміни правил ввезення та розмитнення автомобілів на "єврономерах".

Також Рада прийняла у другому читанні та в цілому законопроект №8488 "Про внесення змін у Митний кодекс України та деякі законодавчі акти України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України". Який, зокрема, вводить обмеження на кількість авто, які можна ввозити без грошового забезпечення, а також посилює відповідальність за порушення митних правил.