UA / RU
Підтримати ZN.ua

На ЗАЕС відновили підключення до лінії електропередачі — Гроссі

Ситуація на станції лишається нестабільною.

Запорізька атомна електростанція відновила підключення до останньої діючої лінії електропередач напругою 750 кВ після того, як втретє за десять днів відбулося аварійне відключення. Про це заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі.

Українські спеціалісти повідомили МАГАТЕ, що з’єднання було відновлене 18 жовтня о 21:30 за місцевим часом, майже через 18 годин після того, як лінію було відключено системою захисту.

«Неодноразові відключення показують, наскільки нестабільною залишається ситуація з ядерною безпекою та безпекою на найбільшій атомній електростанції Європи під час триваючого військового конфлікту в Україні. Вони також підкреслюють необхідність створення зони ядерної безпеки та безпеки навколо об’єкта після частих обстрілів на станції або поблизу неї в останні місяці», — наголосив генеральний директор Гроссі, додавши, що ситуація наразі лишається нестабільною.

Під час попередніх двох випадків зовнішніх відключень електроенергії ЗАЕС — 8 та 12 жовтня відповідно — аварійні дизель-генератори забезпечували станцію електроенергію, необхідною для охолодження реактора та інших важливих функцій безпеки. 

Вчора ЗАЕС продовжувала отримувати електроенергію від зовнішньої лінії 330 кВ, яка постачає електроенергію через відновлену наприкінці минулого тижня резервну систему

За інформацією команди МАГАТЕ, яка перебуває на ЗАЕС, за минулу добу сталося чотири вибухи мін. Крім того, інтенсивні обстріли інфраструктури по всій країні призвели до затримки робіт з відновлення другої резервної зовнішньої лінії електропередач 330 кВ до розподільчої станції сусідньої теплоелектростанції.

Читайте також: Гендиректор МАГАТЕ вважає ЗАЕС українською і говорить про тиск на персонал станції

В МАГАТЕ також привітали звільнення заступника гендиректора ЗАЕС Валерія Мартинюка, якого затримали на початку минулого тижня.  Це сталося після затримання на початку цього місяця генерального директора ЗАЕС Ігоря Мурашова.

Водночас, Генеральний директор Агенції Гроссі висловив глибоку стурбованість нещодавніми затриманнями двох інших співробітників ЗАЕС, які підтвердило МАГАТЕ.