UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Волині шахтарі оголосили голодування

Гірники заявляють, що зарплату їм не платять вже три місяці.

У Волинській області шахтарі державної шахти №10 "Нововолинська" оголосили голодування на знак протесту у зв'язку з невиплатою заробітної плати, заборгованість з якої становить три місяці. 7 листопада голодування почали близько 50 працівників, до них планують приєднатися й інші шахтарі, повідомляє "Громадське". Заборгованість по зарплаті, згідно з повідомленням, становить 7 млн гривень.

"Ми будемо голодувати до тих пір, поки не будуть вирішуватися наші проблеми, хоча б частково. Наші вимоги: погашення заборгованості по заробітній платі, завершення фінансування (робіт на шахті – ред) за 2016 рік. Ми вимагаємо зустрічі з представниками міністерства, дирекцією шахти і профспілок. Зараз взагалі немає фінансування, існує напруга вже не тільки в колективі, але і в сім'ях. З 1 січня на фінансування шахти надійшло лише вісім мільйонів, хоча обіцяли 100 мільйонів", - розповів учасник акції протесту, прохідник шахти Олександр Герасимчук.

Як повідомляє прес-служба Конфедерації вільних профспілок України, рішення про страйк "Одноголосно прийнято на зборах трудового колективу підприємства. Правда, директор недобудованої шахти Сергій Кожушкин намагався переконати працівників відмовитися від такого кроку. Проте гірники налаштовані рішуче: отже близько п'ятдесяти чоловік з першої зміни вже голодують, до них мають намір приєднатися і колеги з другої зміни".

Шахту будують ще з 1980-х. Це єдина шахта в країні, яка все ще будується, причому за бюджетні кошти. Будівництво після тривалого простою активізувалося в 2007 році, його планувалося завершити в 2014 році, однак цього не сталося через нестачу фінансування.