UA / RU
Підтримати ZN.ua

На відбудову Маріуполя мають виділити 14,5 мільярда доларів із заарештованих російських активів – Бойченко

Місто зруйноване майже на 90% і країна-агресорка повинна нести за це відповідальність.

Міський голова Маріуполя Вадим Бойченко заявив, що на відновлення міста мають виділити 14,5 мільярда доларів. Ці кошти треба взяти з тих закордонних активів РФ, які були заарештовані. Про це глава міста повідомив у пресцентрі Укрінформу, виступаючи на презентації стратегії відродження Маріуполя - проєкту Mariupol Reborn.

Як зазначив Бойченко, за дорученням голови Донецької обласної військової адміністрації Павла Кириленка в регіоні почали рахувати, які збитки завдала Росія своїми злочинами, які вона здійснювала у Маріуполі з 24 лютого, зруйнувавши місто майже на 90%.

«І сьогодні ми розуміємо чітко: що і як було зруйновано, скільки шкіл, дитячих садочків, лікарень, будинків приватного сектору, багатоквартирних наших будинків, скільки знищила російська федерація, скільки це коштує відновити. Ми порахували – це 14,5 мільярда доларів США. Ми розуміємо те, що найближчим часом держава-терорист, яка оголосила війну Україні, має сплатити ці рахунки, має відновити державу Україна, має відновити наш Маріуполь», - наголосив міський голова.

Читайте також: У повітряних силах розповіли, чи можливий в Україні «сирійський сценарій»

Він також повідомив, що вже наступного тижня особисто буде їхати в Європейській банк реконструкції та розвитку і візьме участь у підписанні меморандуму про співпрацю у вирішенні цього питання.

«Це меморандум про 4 мільйони євро, які перетворяться на таке велике експертне середовище, яке буде працювати над майбутнім Маріуполя крок за кроком. Напрацюємо що буде через рік, через два, три, п’ять, десять і п’ятнадцять років. Тобто світовий банк дасть свою експертизу, зробить цю оцінку збитків, зафіксує оціночне наше твердження про 14,5 мільярда доларів США. Ми хочемо, щоб це було зафіксовано на рівні світу», - зазначив глава Маріуполя.

Він пояснив, що ці гроші можна забрати у Російської Федерації, як країни-терористки з тих її активів, які були заарештовані за кордоном.

«І потім ми хочемо оці заарештовані рахунки, які зараз є у Російській Федерації, а ми же чули, що хтось «цап-царап» - і 300 мільярдів поцупили. Так, сьогодні вони заарештовані і ми хочемо, щоб вони прийшли до Маріуполя, оці 14,5 мільярда доларів. Хочемо, щоб вони стали на відновлення нашого Маріуполя і нашої України. І хочемо, щоб Світ це визнав, визначив механізм і передав нам оці гроші. І тому ми хочемо разом зі світовим банком сформувати окремий рахунок відбудови України та відбудови Маріуполя», - додав Бойченко.

Читайте також: Під Маріуполем з'явилося 1,5 тисячі нових могил - ВВС

Нагадаємо, раніше Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомляв, що війська РФ мінують околиці міста. Як зазначав радник, все вказує на прискорене та посилене укріплення міста.