UA / RU
Підтримати ZN.ua

На відбудові розбомбленого росіянами Маріуполя заробляє компанія, наближена до внука ексгенпрокурора РФ – Схеми

При цьому «ремонтні роботи» виконують вкрай халатно.

У зруйнованому російською армією Маріуполі ремонтами багатоповерхових будинків займається компанія з орбіти внука колишнього генерального прокурора Росії, а нині повноважного представника президента РФ у Північно-Кавказькому федеральному окрузі Юрія Чайки, йдеться у спільному розслідуванні «Схем» та видання «Бюро».

Так, жителі окупованого Маріуполя скаржаться на ремонти, які російські окупанти провадять у понищених будинках. Згідно з повідомленнями російських ЗМІ, роботи з ремонту підʼїздів, заміни електрощитових, скління і так далі у місті Маріуполі здійснює компанія «Премиум».

Відповідно до російських реєстрів ООО «Премиум» з грудня 2023 року перереєструвалась в окупованому Луганську, а до цього працювала в Ульяновську в РФ. Співзасновником компанії є громадянин РФ В’ячеслав Кобець. Чоловік є головою правління групи компаній «МБК», що займаються, зокрема, залізничними перевезеннями, торгівлею та будівництвом. До об’єднання входить і «Первая гранитная мастерская», бізнес-партнером у якій значиться Сергій Артемович Чайка.

Журналісти заявляють, що Сергій Чайка - 22-річний онук колишнього російського генпрокурора Юрія Яковича Чайки. Він є співвласником десяти компаній у Росії, які займаються різною діяльність – від вирощування зерна до дизайну та будівництва.  

Читайте також: Мер Бойченко: У Маріуполі проживає 200 тисяч людей. Лише половина з них — містяни

У 2015 році російський «Фонд боротьби з корупцією» опублікував розслідування про можливу корупцію серед членів родини генерального прокурора Росії Юрія Чайки та інших високопоставлених співробітників прокуратури, які, ймовірно, побудували свій бізнес  «на здирництві, відкатах і рейдерстві», а також зв’язках зі злочинними угрупованнями.

Журналісти розповідали, що родина Чайки побудувала бізнес-імперію з інтересами в різних сферах – від соляної промисловості та девелопменту до розвитку міських просторів та вивезення сміття.

Після низки злочинів армії РФ, Росія наразі намагається створити картинку “відбудови” Маріуполя. На кістках. Навіщо загарбники вкладають кошти у "відбудову" зруйнованого ними ж міста та створюють умови, аби росіяни переїжджали на тимчасово окуповану територію, розповідав аналітик Громадянської мережі ОПОРА Анатолій Бондарчук.