UA / RU
Підтримати ZN.ua

На українських каналах 93 раза показували заборонені російські фільми

Найбільше заборонених фільмів і серіалів зафіксовано в ефірі каналу "Україна".



Національна рада з питань телебачення і радіомовлення від початку поточного року зафіксувала і подала до Державного агентства з питань кіно (Держкіно) 93 звернення за фактом трансляції вітчизняними телеканалами заборонених російських фільмів і серіалів.

За результатами розгляду звернень регулятора Держкіно за звітний період анулювало прокатні посвідчення на 11 фільмів і серіалів. Ще 60 звернень перебувають на розгляді.

За даними інфографіки, приведеною головою регулятора Юрія Артеменка в Facebook, це в півтора раза більше, ніж минулого року.

Найбільше заборонених фільмів і серіалів зафіксовано в ефірі каналу "Україна" - 42, далі телеканал "Інтер" - 18 показів.

В інфографіці зазначається, що найпоширенішим порушенням стало використання у фільмах образів співробітників спецслужб та символіки держави-агресора. Крім того, телеканали були помічені у фальсифікації вихідних даних (інформація про рік виробництва, студію-виробника), а також зміні назви аудіовізуального твору.

Юрій Артеменко/Facebook

Раніше повідомлялось, що Державне агентство України з питань кіно відмовило у видачі державних посвідчень, скасувало державну реєстрацію та визнало недійсними видані раніше прокатні посвідчення на кілька фільмів російського та українського виробництва, що порушують закон України "Про кінематографію", популяризуючи силові структури країни-агресора та радянських органів державної безпеки.

Нагадаємо, в червні минулого року в Україні набула чинності заборона на російські фільми і серіали. Згідно із законом "Про внесення змін у деякі закони України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України", під заборону розповсюдження і демонстрації потрапляють фільми, а також серіали, які популяризують або пропагують органи держави-агресора або їх окремі дії, які створюють позитивний імідж працівників держави-агресора або працівників радянських органів державної безпеки, які виправдовують або визнають правомірною окупацію території України. Заборона на трансляцію, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора, поширюється, якщо вони зроблені після 1 серпня 1991 року. При цьому заборона не стосується інформаційних та інформаційно-аналітичних програм.