UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Тернопільщині УПЦ МП виселяють із Миколаївського собору

Термін оренди храму завершився ще в лютому і суд постановив повернути його заповіднику.

У Кременці Тернопільської області виконавча служба 30 листопада примусово виселяє представників Української православної церкви Московського патріархату із Миколаївського собору, який представники церкви мали покинути ще в лютому 2023 року. Про це повідомляє «Суспільне» із посиланням на директора Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника Василя Ільчишина.

Представники УПЦ МП тривалий час відмовлялись добровільно звільнити приміщення храму попри закінчення договору безоплатного користування та судові рішення.

Врешті у собор прийшли судові виконавці та співробітники поліції та зірвали замки для доступу керівництва історичного заповідника у приміщення Миколаївського собору.

Начальник Головного управління Нацполіції Тернопільської області Сергій Зюбаненко розповів виданню, що виконавчі дії почали ще в 6 годині ранку

«Наше завдання не допустити порушень громадського порядку і порушень не було допущено. Скарг на даний час не надійшло. Дійсно в приміщеннях перебували люди, поліцейські з психологами, з поліцією діалогу поспілкувалися із цими людьми, викликали педагогів, батьків і дали можливість виїхати, зібрати свої речі, все було цивілізовано. Нікого ні до чого не примушували, ніхто фізичної сили не застосовував. Поспілкувалися, надали автотранспорт, приміщення, куди переїхали люди», — розповів він.

У свою чергу в УПЦ МП заявили про «зачистку приміщень Кременецької філії Почаївської духовної семінарії». Мовляв студентів, які проживали в гуртожитку на території храму, насильно вивозять до гуртожитку одного з місцевих закладів освіти.

Читайте також: СБУ проводить обшук в Почаївській лаврі на Тернопільщині

Нагадаємо, що договір на безоплатне користування собором УПЦ МП завершився 12 лютого 2023 року. 15 червня господарський суд ухвалив рішення повернути Миколаївський собор з келіями XVI-XVII століть Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурному заповіднику.