UA / RU
Підтримати ZN.ua

На території ОРДЛО повинно бути забезпечене правосуддя — експерт

Суддям доведеться особливо несолодко, адже на їхні плечі ляже тема амністію тих, хто жив під окупацією і не здійснював протиправних дій, або ж, у перспективі, засудження військових злочинців.

Ефективна система оскарження виборчих спорів та перехідне правосуддя необхідне для того, щоб базово забезпечити законність процесу. Функціонування судової гілки влади та її перехідний формат на Донбасі повинні бути однією з червоних ліній, оскільки рішення щодо виборчого процесу, захисту законних інтересів учасників повинно виноситись іменем держави Україна.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Ольга Айвазовська, голова правління Громадянської мережі "Опора". На її думку, суддям доведеться найбільш несолодко, адже на їхні плечі ляже тема амністії тих, хто жив під окупацією та не вчиняв протиправних дій, або ж у перспективі засудження воєнних злочинців.

"Для повноцінної незалежності вони повинні вже готуватися до виконання таких функцій під захистом законних урядових сил. Наші західні партнери на найвищому рівні не раз підтверджували підтримку суверенітету України, і хорошим тестом на змістовність цього твердження буде підтримка українського судочинства. Жодна комісія, незалежна експертна група, міжнародний корпус суддів не повинен брати на себе функцій суду, крім тих міжнародних процесів, які вже відбуваються, зокрема в Гаазі, та стосуються засудження РФ", - підкреслює експерт.

Детальніше про ймовірність проведення виборів в ОРДЛО читайте в статті Ольги Айвазовської "Негнучкі лінії та вибори на Донбасі" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".