UA / RU
Підтримати ZN.ua

На території Росії "за політичні мотиви" утримується 76 українців

Загальна кількість засуджених та затриманих українців у Росії понад 6 500.

На теперішній час Російська Федерація утримує 76 громадян України "за політичними мотивами".

Про це повідомило Міністерство закордонних справ України у відповідь на запит Радіо Свобода.

Загальна кількість засуджених та затриманих українців у Росії становить близько 6 800.

Станом на 1 червня 2020 року в українських слідчих ізоляторах та тюрмах перебуває понад 300 росіян, повідомляла Державна кримінально-виконавча служба.

Читайте також: США звинуватили співробітників російської розвідки в хакерських атаках, включаючи NotPetya

Міністерство закордонних справ України також повідомило, що станом на 1 жовтня поточного року загалом за кордоном затримані 11 968 громадян України. Ще 6 202 українці засуджені за вчинення різного роду злочини.

Раніше Міністерство закордонних справ України заявило, що Україна повністю довіряє оприлюдненим США результатам розслідування і підтримує обвинувачення співробітників російського ГРУ в скоєнні низки кібератак.

МЗС закликає світ посилити тиск на Російську Федерацію для припинення систематичного порушення нею міжнародного права, йдеться у коментарі відомства опублікованому на його сайті й випущеному в зв'язку з заявою державного секретаря США з висунення звинувачень чиновникам ГРУ РФ в кіберзлочини.

Нагадаємо, Майк Помпео закликав всі країни світу підтримати США у звинуваченнях, висунутих шістьом співробітникам російської військової розвідки, причетним до хакерських атак проти Сполучених Штатів, України, Британії та Франції. США.

"Росія - це руйнівник інтернет-простору. США наполягають на тому, щоб Москва поклала кінець безвідповідальної поведінки. Ми закликаємо всі країни світу, які прагнуть до безпеки в кіберпросторі, підтримати Штати в залученні до відповідальності обвинувачених хакерів", - заявив Помпео.

Влада США висунула звинувачення діючим співробітникам Головного управління російського Генштабу (колишнє ГРУ). За даними слідства, російські хакери втручалися в роботу українських енергосистем, атакували кандидатів президенти Франції на виборах 2017 року, зокрема Еммануеля Макрона, зламували сервери Зимових Олімпійських ігор-2018 в Сеулі, а також намагалися отримати доступ до комп'ютерів британських організацій, які розслідували замах на Сергія Скрипаля.