UA / RU
Підтримати ZN.ua

На сході України за 2017 рік розмінували близько 26 тисяч гектарів землі

До початку 2018 року вдалося знищити близько 326 тисяч вибухонебезпечних предметів.

За станом на 1 січня групи розмінування ЗСУ, Державної спеціальної служби транспорту, піротехнічні підрозділи ДСНС розмінували майже 26 тисяч гектарів землі на сході України, повідомляє прес-служба Міноборони.

Зазначається, що до початку 2018 року вдалося знешкодити і знищити близько 326 тисяч вибухонебезпечних предметів.

Зокрема, групи розмінування ЗСУ працювали на території більше 3 тисяч гектарів, де їм вдалося знешкодити і знищити понад 177 тисяч вибухонебезпечних предметів. Також очищено понад 1100 кілометрів доріг і майже 18 кілометрів залізничних шляхів. Всього було перевірено 106 об'єктів.

Зазначено, що до виконання плану також залучалися неурядові організації, які протягом 2017 року брали участь у роботах по розмінуванню на 47 дільницях загальною площею 640 гектарів. Завдяки цій допомозі очищено понад 130 гектарів території та виявлено 528 вибухонебезпечних предметів. Найбільший внесок зробив фонд The Halo Trust.

Експерти вважають, що на розмінування територій в Луганській і Донецькій областях Україні знадобиться мінімум 10-15 років. Крім того, це вимагатиме величезних витрат. За інформацією Міноборони, мінами та вибухонебезпечними предметами сьогодні усіяні близько 7 тисяч квадратних кілометрів підконтрольних Україні територій Донецької та Луганської областей.

Детальніше про заміновані територіях Донбасу читайте у статті Алли Котляр та Олени Розвадовської "Замінована прогулянка" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".