UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Рівненській АЕС екстрено відключився енергоблок №1

Причина відключення з'ясовується.

На Рівненській атомній електростанції вночі сталося відключення енергоблоку №1.

Про це йдеться в повідомленні пресцентру АЕС на відомчому сайті.

"12 грудня 2020 року в 1:43 сталося відключення від мережі енергоблоку №1 РАЕС (ВВЕР-440). Відключення відбулося в результаті спрацьовування автоматичного захисту за фактом відключення турбін блоку", - йдеться в повідомленні.

В даний час причина відключення з'ясовується. Попередня класифікація події за міжнародною шкалою INES - поза шкалою.

Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на РАЕС і прилеглій території не змінювався та знаходиться у межах діючих норм.

Читайте також: У Міненерго повідомили, що дозволить уникнути віялових відключень електроенергії взимку

Державна інспекція ядерного регулювання вважає можливою довгострокову експлуатацію енергоблоку №1 Рівненської АЕС до 2030 року.

Недалекоглядні рішення міністерства енергетики України привели до зриву термінів ремонтних робіт на атомних електростанціях. Про це йдеться в офіційній заяві компанії НАЕК "Енергоатом".

Графік ремонту енергоблоків АЕС розроблявся заздалегідь і враховував численні фактори, включаючи балансове навантаження, час року, технічні норми і правила, пояснили в НАЕК.

Однак прийняте в квітні рішення Міненерго про скорочення виробництва "Енергоатому" на 2020 року з 80,6 млрд до 73,7 млрд кВт-год. не враховувало ні технічних нормативів експлуатації енергоблоків АЕС, ні графіків планового ремонту.

"В результаті вперше в історії української атомної галузі відразу три енергоблоки були виведені в резерв на 1-3 місяці, а інші працювали з обмеженнями потужності на 10-40%", - заявили в компанії.

Наприклад, до ремонту енергоблоку №2 Запорізької АЕС атомники збиралися розпочати на початку червня.

Але введені Міненерго необгрунтовані балансові обмеження призвели до того, що блок потужністю 1000 МВт видавав тільки 580 МВт. А потім взагалі на три тижні був виведений в резерв і далі знову працював з обмеженням майже в 40% від встановленої потужності.

В результаті змістився термін використання ядерного палива і плановий ремонт також почався майже на два місяці пізніше: повинен був закінчитися на початку вересня, а завершився лише в листопаді.