UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Прикарпатті лікарка підробляла дані про вакцинацію від COVID-19 для «Дії»

Послуга коштувала «символічних» 100 доларів США.

В Івано-Франківській області заступниця директора однієї з комунальних лікарень фальсифікувала дані про вакцинацію від коронавірусу – лікарка вносила неправдиві дані в електронну систему «eHealth» про буцімто пройдену вакцинацію. Така «послуга» коштувала 2,5 тисячі гривень.

Як повідомили в  Службі безпеці України, лікарка замість вакцинації могла за «подяку» внести персональні дані в електронну систему охорони здоров’я «eHealth» через програму «Medics» про нібито пройдене щеплення. Згодом такі особи могли на рівні з справді вакцинованими отримати сертифікат у застосунку «Дія». Невикористану вакцину лікарка списувала.

Зараз усіх пацієнтів лікарки перевіряють, у разі підтвердження підставної фальсифікації, їхній сертифікат анулюють.

Також тривають слідчі дії для встановлення всіх причетних до оборудки осіб.

Лікарці планують оголосити про підозру за ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України.

Читайте також: З понеділка не вакцинованим вчителям заборонено виходити на роботу

Напередодні в Міністерстві охорони здоров’я заявили, що  планують дати можливість особам, які купили сертифікат про вакцинацію, зробити щеплення та отримати справжній сертифікат.