UA / RU
Підтримати ZN.ua

На полігонах п'яти областей Білорусі планують провести практичні дії підрозділів ЗС РБ — Генштаб ЗСУ

У Брестській, Вітебській, Гродненській, Мінській та Могильовській областях.

Наприкінці травня на полігонах одразу п'яти областей Білорусі планується проведення практичних дій підрозділів білоруських військ. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України у Facebook.

Йдеться про територію Брестської, Вітебської, Гродненської, Мінської та Могильовської областей.

За наявною інформацією, упродовж заходів збираються зняти зі зберігання озброєння та військову техніку, а також здійснити марші.

Раніше голова виконкому білоруського міста Брест Олександр Рогачук повідомив, що в його місті 26 травня пройдуть контрольно-тактичні заняття. 

Як зазначається, у них братимуть участь сили спеціальних операцій Білорусі та авіація. Зокрема, десант тренуватиметься в подоланні водної перешкоди за підтримки гелікоптерів і штурмовиків.

Рогачук також додав, що після навчань у міських умовах десантні підрозділи перемістяться на полігон "Брестський" (що неподалік кордону з Польщею та Україною) "для вирішення подальших завдань".

Читайте також: Гайдай спростував інформацію Бутусова про блокування траси Лисичанськ-Бахмут

За інформацією Генштабу, російські військові зосереджують основні зусилля на тому, щоб вразити угруповання Об’єднаних сил на Донбасі, створити сприятливі умови для наступу та спробувати встановити контроль над всіма територіями Донецької та Луганської областей України.

РФ зосереджує головні зусилля на Бахмутському напрямку на Донбасі, а також намагаються підвищити успіх на Лиманському. Окупанти продовжують активно готуватися до наступу на Новопавлівському та Запорізькому напрямках.

Водночас, у Генштабі зазначають, що ворожа армія продовжує зазнавати втрат особового складу й техніки. Зокрема, надходить інформація про значне число поранених російських загарбників у медичних закладах на прикордонних з Україною територіях.

Щодо детальної ситуації в регіонах України:

На Волинському та Поліському напрямках без змін. 

На Сіверському напрямку росіяни продовжують прикривати ділянки кордону в Брянській та Курській областях. Також обстрілюють об’єкти цивільної та військової інфраструктури у прикордонних районах України, щоб стримати перекидання наших підрозділів на інші напрямки.

На Слобожанському напрямку ворог систематично проводить вогневий вплив високої інтенсивності по місцях зосередження ЗСУ. Загарбники здійснили обстріл цивільної інфраструктури в районах Краснопілля Сумської області та Тернової, Руських Тишків, Довгенького і Нової Дмитрівки Харківської області.

Крім цього, російські військові намагаються покращити тактичне положення в районах Ізюма та Слов’янська. Безуспішно намагалися штурмувати й наступати в районах Довгенького на Харківщині та Богородичного на Донеччині, однак зазнали втрат і відійшли.

На Донецькому напрямку окупанти завдають артилерійських та авіаційних ударів в районах Лиману та Комишувахи Донецької області, а також Сєвєродонецька й Новозванівки Луганської області.

Ворожа армія здійснила безуспішні спроби наступу й штурму на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках в районах Берестового, Липового і Ниркового. Була змушена відійти на раніше зайняті рубежі.

Читайте також: Росіяни стягують техніку до кордону з північчю України — The Washington Post

На Авдіївському напрямку російські загарбники намагалися вести штурмові дії в районах Красногорівки, Кам’янки, Авдіївки й Пісків. Теж успіху не мали.

У районах Мар’їнки, Микільського, Полтавки та Оріхова війська РФ здійснили авіаційні удари та артилерійські обстріли.

На Південнобузькому напрямку ворог намагався покращити тактичне положення у напрямку Миколаєва й забезпечити вихід на кордони Херсонської області. Обстрілював українські позиції та цивільну інфраструктуру в районах Новоолександрівки, Трудолюбівки, Новопавлівки, Благодатного та Посад-Покровського.

Раніше повідомлялося, що на російські підводні човни, розташовані в Південній бухті Севастополя, загружають крилаті ракети типу "Калібр".